Žene imaju više koristi od iste količine redovite tjelovježbe od muškaraca

by | 27 veljače, 2024
korist od vježbanja

Studija je pokazala da su žene uz kraće trajanje tjelovježbe postigle sličnu ili veću zdravstvenu korist od muškaraca.

Prema NHS-u, muškarci i žene u dobi od 19 do 64 godine trebali bi provoditi najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe ili 75 minuta intenzivnog vježbanja tjedno, s aktivnostima za jačanje mišića najmanje dva puta tjedno, kako piše The Guardian.

“Naša studija ne sugerira da bi žene trebale manje vježbati, već potiče žene koje možda nemaju dovoljno tjelovježbe iz različitih razloga da čak i relativno male količine tjelovježbe mogu pružiti značajne prednosti”, rekao je dr. Hongwei Ji, koautor studije pridružene bolnice Sveučilišta Qingdao.

Znanstvenici američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje 20 su godina pratili zdravstveno stanje velike grupe od 400.000 muškaraca i žena u SAD-u.

Zaključili su da je kod žena koje su redovito vježbale uočena 24 posto manja vjerojatnost od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka tijekom razdoblja istraživanja. Istodobno je kod njih evidentiran i 36 posto manji rizik od fatalnoga srčanog udara, moždanog udara i ostalih kardiovaskularnih problema u usporedbi sa ženama koje nisu redovito vježbale.

Po rezultatima istog istraživanja u muškaraca koji su redovito vježbali uočena je 15 posto manja vjerojatnost od preuranjene smrti i 14 posto manji rizik od smrtonosnog kardiovaskularnog ishoda u usporedbi s muškarcima koji su preferirali sjedilački način života.

Dakle, studija je pokazala da od redovite tjelovježbe veću zdravstvenu korist od muškaraca imaju žene kad su u pitanju smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

korist od vježbanja

Koliko bi trebalo vježbati?

Znanstvenici su ustanovili da je muškarcima tjedno dovoljno oko 300 minuta umjerene tjelesne aktivnosti ili 110 minuta žešće tjelesne aktivnosti.

Kod žena koje su tjedno prakticirale 140 minuta umjerenih aerobnih vježbi uočen je 18 posto manji rizik od preuranjene smrti, dok je samo 57 minuta energičnih aerobnih vježbi tjedno rezultiralo 19 posto manjim rizikom od smrtnog ishoda, što znači da žene imaju veću korist i od kraće tjelovježbe.

Muškarci su, da bi postigli jednaku korist od tjelovježbe poput žena, morali vježbati dvostruko više od njih. Tako je kod njih uočen 18 posto manji rizik od smrti nakon 300 minuta umjerene aerobne vježbe tjedno i 19 posto manji rizik nakon 110 minuta intenzivnog vježbanja tjedno, kako piše HINA.

Važan zaključak ove studije je da, bez obzira na spol, redovita tjelovježba znatno utječe na smanjen razvoj kardiovaskularnih problema”, zaključila je dr. Eleanor Levin, kardiologinja i profesorica na Stanfordu.

Pročitajte: Jedina vježba za ravnotežu koja vam treba za mobilnost kako starite 

Foto: Pexels