Intuitivno jedenje: Kako prepoznati što i kada jesti?

by | 1 kolovoza, 2020

Intuitivno jedenje je potpuno fleksibilno, nema pravila. Jedini šef u prakticiranju intuitivnog jedenja ste vi.

Intuitivno jedenje i antidijetni pristup prehrani postaju sve popularniji u svijetu. Intuitivno jedenje je revolucionarni način jedenja koji uključuje slušanje intuicije, instinkta, emocija i racionalnog pristupa u odnosu s hranom.

Zapravo, intuitivno jedenje je normalan način jedenja za sve nas – svi mi smo rođeni jedući intuitivno. Djeci nijedna namirnica nije loša ni dobra – sve je samo hrana. Nema opsesije, djeca jedu kad su gladna, hranu koju žele u tom trenutku te prestanu kad su sita. Bez restrikcija, bez opsesije, bez straha, bez drame. Hrana je samo hrana, potpuno neutralna.

Međutim, odrastajući, naučili smo mnoga “pravila” o prehrani, započeli smo raznorazne dijete i time se udaljili od našeg unutarnjeg znanja. Intuitivno jedenje nudi mnoge mentalne, emocionalne, tjelesne i spiritualne prednosti, počevši od većeg samopouzdanja, boljeg odnosa prema samom sebi, manje tjeskobe i depresije do manje emotivnog jedenja, poremećaja u prehrani i boljeg zdravlja.

Intuitivno jedenje zasniva se na 10 načela:

Odbacite mentalitet osobe na dijeti.
Poštujte svoju glad.
Pomirite se s hranom.
Odbacite osuđivanje u vašoj glavi.
Osjetite kad ste siti.
Uživajte u hrani.
Savladajte emocije bez hrane.
Poštujte svoje tijelo.
Tjelovježba.
Poštujte svoje zdravlje pomoću nutricionizma.

Uz sva ova načela, možete se pitati – odakle početi, koji je pravi način prakticiranja intuitivnog jedenja?
Odgovor na ovo pitanje nije crno-bijel, baš kao i prehrana. Naime, svatko od vas je jedinstven i svačiji put ka slobodi u prehrani je također jedinstven. Stoga je nemoguće utvrditi jedan način prakticiranja intuitivnog jedenja i nemoguće je ocrtati jedan put ka slobodi u prehrani.

Međutim, iako je vaš put jedinstven, postoji nekoliko prvih koraka koji će vam pomoći da započnete. Jednom kad započnete, intuitivno ćete osjetiti koja načela vam se čine najvažnija za vas. Ako primijetite da se najviše mučite s emotivnim jedenjem, sedmo načelo je možda idealan idući korak za vas.

Intuitivno jedenje je potpuno fleksibilno, nema pravila. Za razliku od dijeta koje kreću s idejom da vi ne znate što i koliko jesti, intuitivno jedenje kreće s idejom da samo i jedino vi znate što i koliko jesti. Jedini šef u prakticiranju intuitivnog jedenja ste vi.

Da, možda zvuči zastrašujuće – preuzimanje potpune odgovornosti za vašu prehranu i zdravlje nije lak zadatak. Pogotovo ukoliko ste izgubili godine i godine života slijepo vjerujući raznim prehrambenih planovima i dijetama koje nude čarobna rješenja svih vaših problema. Zbog toga je najbolja ideja raditi s profesionalcem koji razumije vašu situaciju i može vam pomoći izgraditi povjerenje u sebe te mir s hranom.

 

IZVOR: KRENIZDRAVO.HR

Photo by Nathan Cowley from Pexels