Imamo odličan razlog zašto biste ovog svibnja trebali posjetiti Mljet

Za sve ljubitelje prirode

by | 15 travnja, 2024
The Great Refresh

Nacionalni park Mljet ovog proljeća priprema pravu poslasticu za sve ljubitelje outdoora. Donosimo detalje.

Od 29. travnja do 5. svibnja održat će se The Great Refresh, tjedan opuštanja, rekreacije i otkrivanja prirodnih ljepota. Centralni događaj je Mljet trail, koji starta u subotu 4. 5., a novost je ove godine prvi trail maraton – 42 kilometra čistog uživanja i stapanja s prirodom.

The Great Refresh

Aktivnosti za cijelu obitelj

Tijekom cijeloga tjedna u razdoblju od 29. travnja do 5. svibnja Nacionalni park Mljet za sve ljubitelje outdoora ima šest pripremljenih aktivnosti. Uz booking jedne ili više aktivnosti posjetitelji će dobiti tjednu ulaznicu u Nacionalni park i pritom se okušati u kajakarenju, penjanju, hikingu, SUP-anju, bicikliranju i sudjelovati u Mljet trailu.

The Great Refresh

The Great Refresh

The Great Refresh

Park je u potpunosti spreman, od volontera, dežurnih službi, do organizacijskog dijela traila koji teče bez problema, kako ističe ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen:

”Park je svoja vrata za posjetitelje otvorio još u ožujku. Otvoreni smo svaki dan i naši prvi gosti su već tu. To su pretežno planinari koji već godinama prve proljetne dane provode upravo na Mljetu uživajući u pogledima koji se pružaju s naših staza. Staze koji oni koriste zapravo su staze koje su nam nužne za obranu od požara i koje održavamo na redovnoj bazi. Naša tehnička služba, rendžeri i volonteri koje organiziramo kroz cijelu godinu ulažu mnogo truda kako bi se što lakše moglo doći u bilo koji dio Parka.

Kao što je poznato, Mljet je najzeleniji otok Jadrana, a možda i šire. Uspješnost u gašenju požara često ovisi o brzini intervencije, a ona o održavanju staza. Našim vatrogascima su one važne, naročito nakon ljetnih grmljavinskih nevremena, koja često mogu uzrokovati požar udarom groma. On se naravno gasi u najkraćem roku, a (zeleni) rezultati su vidljivi. Infrastruktura koju zbog toga posjedujemo, smještena u nacionalnom parku s ovako bujnom stogodišnjom vegetacijom, pokazala se kao idealna za sportske outdoor aktivnosti.”

Mljet trail i maraton

Mljet trail održava se u subotu 4. svibnja, a uz dosadašnje utrke na 4, 6, 13 i 23,4 km, natjecatelji će se moći prijaviti i za maraton trail u dužini od 42 kilometra.

The Great Refresh

”Iako prekrasne i idealne za uživanje, dulje staze ipak zahtijevaju i bolju fizičku pripremu. Staza od 23 km, koja je do sada bila najdulja, trčala se djelomično uz mljetska jezera, a potom se nastavljala preko vrhova Veliki Planjak, Montokuc i još nekih drugih vidikovaca. Visinska razlika koju je prelazio trkač na toj stazi je bila 841 metara nadmorske visine.

Međutim, pokazalo se da ima i još ambicioznijih trkača, za koje smo ove godine po prvi put otvorili i maratonsku Trail stazu u Nacionalnom parku Mljet, ukupne dužine 42 km. Staza je zahtjevna i predviđena je za fizički najspremnije, s ukupnom visinskom razlikom od čak 1402 m. Iako smo se tek nedavno odlučili i otvorili prijave i za ovu stazu, zadovoljni smo jer postoji interes i već imamo prijavljenih trkača.

Možemo reći da posljednjih dvadesetak godina Mljet jako napreduje u uređenju svojih pješačkih i planinarskih staza. Sam Nacionalni park ima na raspolaganju približno 200 km šumskih staza, koje povezuju najviše vrhove Nacionalnog parka s prekrasnim jezerima i uvalama.

Čovjek i priroda trebaju jedno drugo

Cijeli The Great Refresh tjedan, koji prethodi središnjem događaju, Mljet Trailu u subotu 4. svibnja od velikog je značaja za Nacionalni park Mljet. Ne samo da je to najznačajniji sportski događaj na otoku kroz godinu već on prezentira Park i otok na najbolji način.

The Great Refresh

 

”Održivo korištenje Parka od strane posjetitelja nam je vrlo važno. Osvještavanje o važnosti prirode i njezine zaštite kod naših posjetitelja, a da se pritom i fizički aktiviraju u raznim sportovima u prirodi, smatramo da je ključno. Tako svim svojim osjetilima mogu doživjeti prirodu.

A sve navedeno rezultira boljim fizičkim i mentalnim zdravljem, za koje se sve više moramo brinuti s obzirom na moderan način života. U vrijeme pandemije koronavirusa dodatno smo shvatili da se trebamo više vratiti prirodi. Osvijestili smo važnost naročito nedirnutih dijelova prirode, kao što su naši prekrasni nacionalni parkovi i parkovi prirode.

The Great Refresh

S druge strane, čovjek i priroda trebaju jedno drugo. Mi to najbolje znamo i trudimo se prenijeti dalje. Otok Mljet i njegova priroda pružili su utočište i omogućili život lokalnom stanovništvu. S druge strane, upravo su stanovnici kroz stoljeća sačuvali ovu prirodu i omogućili sustavnu zaštitu koja je počeka “tek” prije 60 godina uspostavom nacionalnog parka.

Svaki bor stariji od 100 ili 200 godina, kojih je jako puno, može posvjedočiti posjetitelju o toj simbiozi čovjeka i prirode, koja je očito moguća. Na to smo u Nacionalnom parku Mljet jako ponosni”, ističe Sršen.

Pročitajte: Poznati Nacionalni park otvorio je vrata za posjetitelje

Foto: Dejan Ban, BD-Light media