Teški poplun – izum s dokazano terapeutskim učinkom

by | 16 veljače, 2022
Teški poplun gdje kupiti

Od trenutka kad se pojavio na tržištu, teški je poplun izazvao revoluciju u spavanju, a ugledni ga je Time proglasio jednim od najboljih izuma. Iako je težak gotovo desetak kilograma, djeluje poput mekog, ali čvrstog zagrljaja i mnogima pomaže spavati kvalitetnije.

Dokazani terapeutski učinak

Teški popluni svojom težinom stvaraju ugodan i ravnomjeran dubinski pritisak po cijelome tijelu, tzv. Deep Pressure Touch Stimulation (DPTS) koji na organizam djeluje opuštajuće, baš poput velikog toplog i čvrstog zagrljaja. Brojna su istraživanja potvrdila da DTPS dovodi do povećanog oslobađanja hormona (serotonina i melatonina) koji djeluju smirujuće, potiče opadanje razine stresa odnosno smanjenje razine kortizola (hormona stresa) zbog kojeg srce kuca jače.

Naime, dubinski pritisak doprinosi smanjenju broja otkucaja srca te potom dolazi do osjećaja smirenosti i udobnosti, što je izvrstan preduvjet za kvalitetan san. A kad zaspite, uz teški ćete poplun sigurno i mirnije spavati jer smanjuje mogućnost kretanja u snu (primjerice kod sindroma nemirnih nogu). Bez obzira na to imate li poteškoća utonuti u san, teško lovite kvalitetan san ili ste jednostavno imali stresan dan i želite se opustiti, teški poplun doprinijet će odmoru koji će osigurati dovoljno energije i bolje raspoloženje za novi dan.

Teški poplun

Teški poplun

Punjenje od staklenih bisera

Prosječni čovjek u životu prespava trećinu života, a san nema samo funkciju odmora tijela već i važnu ulogu za normalno i zdravo funkcioniranje cijelog organizma. Stoga je izuzetno važno na vrijeme poduzeti korake zahvaljujući kojima će san biti kvalitetan i miran. Zbog jedinstvenog sastava, teški poplun mogao bi u tome postati vaš glavni saveznik. Naime, fleksibilna konstrukcija teškog popluna pridonosi opuštanju i boljem snu, a sâm je poplun težak zbog džepova popunjenih malim staklenim perlama. Koriste se staklene kuglice jer one “dišu”, osiguravaju prozračnost, a njihova težina omogućuje prilagođavanje popluna tijelu. Stavka prozračnosti posebno je bitna za one koji se “bore” s pretjeranim noćnim znojenjem.

Mekana 100 % navlaka dodatno pruža posebnu ugodu i toplinu. Valja dodati i da se poplun jednostavno održava – dovoljno ga je redovito protresti i provjetriti.

Moguće je da će zbog veće težine popluna pokrivanje isprva biti neobično pa stručnjaci savjetuju da se korištenje popluna postupno produžuje tijekom prvih mjesec dana uporabe. Također je preporuka da se osobe slabijeg plućnog ili mišićnog kapaciteta prije uporabe teškog popluna posavjetuju sa svojim liječnikom.

Teški poplun koristi

Teški poplun dostupan na hrvatskom tržištu 

Danski maloprodajni lanac JYSK u svome asortimanu pruža sve vrste popluna, jastuka i madraca za kvalitetan san i zasluženi odmor pa tako i ovu, vrlo posebnu vrstu popluna.

Foto: PR