Teleći medaljoni u umaku od vina

by | 12 veljače, 2014

Sastojci:

  • 600 g telećeg ramsteka
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 5 suhih šljiva
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice gustina
  • 5 dl teleće juhe
  • mješavina začina

Za rižoto:

  • 1/2 poriluka
  • 1 glavica luka
  • 100 g riže
  • 1 mrkva
  • 30 g maslaca
  • 4 dl teleće juhe
  • sol, papar, ulje

Priprema:
1. Ramstek narezati na šnicle, staviti ih u najlon vrećicu i istanjiti batom za meso. Krajeve šnicli presaviti prema sredini, pa okrenuti naopačke i blago ručno oblikovati medaljon.
2. Oblikovane medaljone premazati senfom, a zatim ih propirjati na vrućem ulju s obje strane da porumene.
3. Zatim ih zaliti bijelim vinom i pirjati dok alkohol ne ispari.
4. Postepeno dolijevati teleću juhu i poklopljeno pirjati na umjerenoj temperaturi da meso omekša. Pred kraj pirjanja dodati suhe šljive i začine po želji.
5. Kada šljive omekšaju, medaljone izvaditi, a šljive zajedno sa umakom izmiksati. Uliti u posudu i vratiti medaljone. Dodati mješavinu gustina s malo vode, pa nastaviti s kuhanjem dok se ne dobije željena gustoća.
6. Posebno pripremiti rižoto. Poriluk, mrkvu i luk narezati na kockice, te propirjati na malo ulja. Zatim dodati rižu, pa i nju kratko propirjati. Nastaviti s pirjanjem dolijevajući teleću juhu po potrebi dok riža ne nabubri. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji i maslac, te promiješati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept