Pastry chefica Tea Mamut otkrila nam je kako se hrani i gdje najčešće kupuje namirnice

by | 18 svibnja, 2023
tea mamut kako se hranim

Tea Mamut, poznata pastry chefica, prva je hrvatska slastičarka s diplomom prestižne kulinarske akademije u New Yorku i sada već svima dobro poznato ime u Hrvatskoj. Ona je i otvorila svoju slastičarnicu O’š kolač u Splitu, a u ponudi slastičarnice su homemade torte i kolači koji su kombinacija dobro poznatih okusa iz djetinjstva i novih sastojaka iz kojih je proizišla moderna, O’š kolač slastica.

Otvaranjem vlastite slastičarnice, Tea je ostvarila svoju viziju i stvorila slatki kutak u kojemu će svoju ljubav i bogato iskustvo podijeliti s brojnim ljubiteljima slatkog.

Mi smo odlučili popričati s Teom, koja nam je ispričala sve o tome kako izgleda njezin doručak, ručak i večera, ali i ima li svoj najdraži desert te gdje kupuje namirnice i što savjetuje kako je najbolje maksimalno ih iskoristiti.

Kako izgleda tvoj doručak, ručak, večera?

S obzirom na dinamiku posla, nisam uvijek u mogućnosti jesti kod kuće pa ili nosim sa sobom, ili odem u moju omiljenu pekarnicu po bezglutensku pizzu s heljdinim brašnom i povrćem. Za doručak kod kuće obično pripremam smoothie, koji je prepun bobičastog voća, sjemenki, kolagena, mješavine ljekovitih gljiva i kokosove vode. Za ručak se trudim doći kući i spremiti jer svaku subotu kupim dosta povrća na našem pazaru koje trošim kroz tjedan. Moji obroci se sastoje uglavnom od dvije vrste povrća, uz to često jaja ili kad ima ribe na ribarnici, a volim uz to i batat i kuskus. Omiljen način termičke obrade je u mojoj parilici koja je na tri nivoa i unutar 10 minuta je sve gotovo, ili kombinacije ravno na tavi ili iz pećnice, a sve uz dosta ghee maslaca, koji pripravljam sama.

Večera je obično nešto “usitno”, kako bismo mi rekli, sve ovisno kada je bio ručak. To su najčešće heljdini krekeri s nekim namazom ili mamina juha od kostiju koja liječi sve.

Pročitajte: Mini vodič: Omiljena zagrebačka mjesta s veganskim slasticama Jurja Močilaca 

tea mamut kako se hranim

Imaš li neku stalnu rutinu što se tiče prehrane?

Topla voda s limunom odmah ujutro, a nakon toga matcha čaj – to je baš svakodnevna rutina. Smoothie za doručak nešto je što gotovo redovito pripremam, ili jedni jako posebni, možemo ih nazvat krekeri, moje prijateljice i voditeljice poslovanja Alise, koja ih priprema svakih par dana koliko ih volimo. Super su hranjivi i zasite jer se sastoje od badema, suncokretovih sjemenki, jaja i skute.

Postoje li namirnice koje si potpuno izbacila iz svoje prehrane?

Gotovo pet godina nisam jela meso. Međutim, ove godine uvela sam ponovno u prehranu samo par stvari, i to povremeno. Ono što uopće ne konzumiram jesu suhomesnati proizvodi.

Imaš li svoje najdraže jelo?

Teško pitanje! Volim jednostavne stvari, a opet ovisi i u kakvom sam raspoloženju – imam periode kada  mi se strašno jede nešto i onda to ne jedem neko vrijeme dok se ponovno ne zaželim. Ono što baš uživam jesti je dobar curry s jasmin rižom, puno korijandra i limete, a od naših jela paštu sa šalšom od domaćih poma.

tea mamut

A najdraža slastica/desert?

Čokolada s visokim udjelom kakaa, marcipan u tamnoj čokoladi i tiramisu.

Gdje kupuješ namirnice i što preporučuješ drugima kad je u pitanju racionalan pristup hrani? Kako što bolje i učinkovitije iskoristiti svu hranu, odgovorno kuhati da što manje završi u otpadu?

Namirnice kupujem 90 % na pazaru/tržnici i pokušavam uvijek planirati koje ću povrće jesti koji dan i s čime – najbolji savjet je odmah promisliti o jelima i zatim vidjeti što je sve potrebno od namirnica. Moram priznati, kada dođem na pazar, kupila bih sve! Često kupim i previše, i onda pripremam povrtne juhe koje obožavam, a one najbolje ispadnu kad se čisti hladnjak (smijeh). Juhe ili variva su super jer ih možete porcionirati i smrznuti – dobru dođu kad nam je stiska s vremenom.

tea mamut

Koliko je tebi važna zdrava prehrana, ali i kretanje, svjež zrak, priroda?

Oduvijek sam bila pobornik zdrave prehrane. Već s 19 godina, kad sam došla na fakultet u NY, živjela sam na avokadu i kvinoji. Jednostavno me zdrava hrana ispunjava i čini sretnom, i nikad nisam žudila za fast foodom. Cijelo djetinstvo pa do kraja srednje škole plesala sam balet, išla na pilates i dvije godine čak bila na sinkroniziranom plivanju. Moje tijelo naviknuto je na kretanje i kasnije je došao period kad sam stala s aktivnošću, što je vrlo negativno djelovalo na moje psihofizičko stanje. Nismo ni svjesni koliko nam je fizička aktivnost potrebna, jednako kao i izloženost svježem zraku i odlazak u prirodu.

Sad sam opet u svojoj rutini i s takvim veseljem idem na treninge koji su fuzija joge i pilatesa, a moja instruktorica Vanja je sjajna! Još samo da je malo češće otići u prirodu i na sunce – obično smo mi koji živimo uz more najgori po tom pitanju (smijeh). I da uvedemo jednom tjedno nešto od navedenog je korak naprijed, a dugoročno će se uvelike odraziti na naše psihofizičko stanje, ali i na ljude koje nas okružuju – dobre vibracije su zarazne!

tea mamut

Foto: Privatna arhiva, Instagram @teamamut