Svima omiljene borovnice smanjuju rizik od razvoja dijabetesa

by | 28 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Američki znanstvenici otkrili su da određene vrste voća mogu smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. Ispitani su zdravstveni podaci više od 187.000 ljudi, i to u periodu od 1984. do 2008. godine. Za to vrijeme oko 12.000 osoba dobilo je dijabetes, a kod svih je praćeno koliko voća su konzumirali, koje najviše i koje voćne sokove su najčešće pili.

Osobe koje su barem dvaput tjedno jele borovnice, grožđe ili jabuke, uspjele su za petinu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. A kod osoba koje su najmanje jednom tjedno konzumirale voćne sokove, rizik od dijabetesa tipa 1 povećao se također za petinu.

Riječ je o prvom istraživanju u kojoj je naglasak stavljen na utjecaje različitih vrsta voća na rizik od nastanka dijabetesa. Istraživači smatraju da su blagotvorni utjecaji određenih vrsta voća rezultat određenog sastojka, pa će nastojati otkriti o kojem sastojku je riječ.