


Za kore I i II:
- 10 bjelanjaka
- 14 žlica šećera
- 16 žlica mljevenih badema
- 1/2 vrećice praška za pecivo
Za koru III:
- 5 bjelanjaka
- 7 žlica šećera
- 100 g čokolade
- 1 žlica brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
Za kremu:
- 15 žumanjaka
- 150 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 4 žlice brašna
- 1/2 l mlijeka
- 200 g bijele čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
- 4 dl slatkog vrhnja
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g maslaca
Priprema:
Kore I i II:
1. Umutiti 5 bjelanjaka sa 7 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 8 žlica mljevenih badema i 1/4 vrećice praška za pecivo te polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Kora III:
Na isti način kao prethodne dvije napraviti i treću koru, samo umjesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.
Krema:
1. U posudu uliti 1 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s vanilin šećerom, pudingom od vanilije, žumanjcima i brašnom. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Toplu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati izlomljenu bijelu čokoladu, a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otope.
4. Kada se kreme ohlade, dodati u svaki po 125 g maslaca i umutiti mikserom.
5. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jednu kremu, a polovinu u drugu i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Na pladanj za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je kremom od bijele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati kremom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i maslac te preliti preko nadjevene torte i ostaviti da se stegne.
Izvor: Dobra hrana



