Sve što trebate znati o uporabi jabučnog octa na koži

Dobre i loše strane

by | 31 siječnja, 2022
jabučni ocat na koži

Ako ste se u nekoj fazi života borili s aknama, vjerujemo da ste barem jednom na prištiće stavili pastu za zube ili jabučni ocat, što vam je savjetovala mama ili baka.

Iako su starije generacije imale pregršt genijalnih savjeta za život, stavljati kućanske proizvode na osjetljivu kožu lica možda ipak nije najbolji savjet koji možemo dobiti, niti volimo eksperimentirati s hranom na licu. No ima nešto u jabučnom octu što ćemo im ipak priznati da djeluje i pronašao je put do skincare rutina mnogih, pa se čak našao i u nekim skincare proizvodima. I prije nego što natopite prištić jabučnim octom ili ga nanesete ravno na lice, pažljivo pročitajte zašto je dobar i u kojem obliku.

Jabučni ocat inače ima dugu povijest u pomaganju koži, posebno u kućnim varijantama koje mnogi obožavaju isprobavati. Ako se koristi pravilno (što znači da ga se razrijedi u vodi ili postoji u određenim kupovnim skincare proizvodima), jabučni ocat djeluje pozitivno na kožu na nekoliko načina.

Izbljeđuje staračke pjege – alfa-hidroksilne kiseline iz jabučnog octa mogu ublažiti boju staračkih pjega.

Pomaže protiv akni, prištića i mitesera – kiseline iz jabučnog octa djeluju antibakterijski te sprječavaju razvoj bakterija i nastanak akni, a ujedno i skidaju odumrli sloj stanica te omogućuju koži oporavak i regeneraciju. Jabučni ocat također isušuje već postojeće prištiće ubrzavajući tako njihov nestanak.

Održava ravnotežu pH kože – skidajući masni sloj s kože, jabučni ocat će uravnotežiti pH razine i osigurati da koža ne bude premasna ni presuha. Ispiranje lica jabučnim octom jednom dnevno pomaže u regulaciji lučenja prirodnog sebuma kože lice.

Pomaže u obnovi stanica kože – visoke razine beta-karotena pomažu koži pri oporavku od utjecaja slobodnih radikala koji svakodnevno napadaju stanice kože lica.

Ono što je svakako bitno za napomenuti je to da se, ako imate bilo kakvih problema s kožom, obratite dermatologu ili kozmetičaru s kojim ćete riješiti problem, a nemojte posezati za kućnim rješenjima koja vam mogu napraviti još više štete i potpuno uništiti kožu lica. Srećom, danas živimo u svijetu u kojem je beauty tržište prepuno proizvoda za rješavanje specifičnih problema.

Foto: PeopleImages / iStock via Getty Images