Njega tijela ove godine dolazi u prvi plan – napravite svoju masku za tijelo

Njega tijela kao prioritet

by | 30 siječnja, 2022

Konstantno pričamo o maskama za lice, no jeste li znali da postoje maske za tijelo koje možete napraviti kod kuće?

Budući da se ove godine sve više pažnje posvećuje njezi tijela, posebno kad su u pitanju sastojci koje koristimo i na licu, vrijeme je da se upoznamo s hidracijom i detoksikacijom kože tijela, što najbolje možemo napraviti maskama. Baš kao što koža lica ima koristi od maski za lice, jednako je i s kožom tijela.

Maske za tijelo, posebno na profesionalnim tretmanima, nanose se uvijek nakon pilinga tijela, bilo da je riječ o suhom četkanju kože ili pilinga s kavom/šećerom koji je svakako još bolja opcija ako želite da maska uđe u dublje slojeve kože. Nakon pilinga, maska se nanosi na obje strane tijela. U spa centru obično ste umotani u plastiku i pokrivač – omotač tijela – dok proizvodi rade svoj posao. Ponekad možete pronaći spa koji ima infracrvenu svjetiljku koja će vas zagrijati bez prekrivanja, ali to je relativno rijetko.

Većinom, maske za tijelo sadrže sastojke kao što su:
– glina ili blato, koji su detoksikacija. Oni pomažu pričvrstiti ulje i prljavštinu na površinu kože. Glina, kaolin ili bentonit zbog njihovih zateznih učinaka.
– alge koje su remineralizirane
Aloe vera, koja je umirujuća, pogotovo za osunčanu kožu
– shea maslac ili kreme za tijelo, bogate i hidratantne.

Iako bi, posebno za prvi put, svakako uvijek preporučili da odete na tretman tijela u salon, moguće je izraditi masku za tijelo i kod kuće. Ovisno o trenutačnim potrebama vaše kože, trebate koristiti i maske za tijelo. Ako imate suhu ili dehidriranu kožu, treba vam maska za hidriranje; ako je koža upaljena ili crvena, maska mora smirivati, a ako vam je koža masna – maska bi trebala pomoći izlučiti nečistoće iz kože.

Recept za masku od blata za njegu kože tijela

Blato (maska) za tijelo nanosi se na kožu prethodno očišćenu pilingom. Osnova za izradu blata za tijelo je glina, a izbor gline ovisi o potrebama kože. Gline sadrže neophodne minerale koji hrane kožu.

Recept:
U posudu stavite 6 žlica gline, 1 dl gela Aloe vere, žlicu biljnog ulja i eterična ulja prema tipu kože. Lagano miješajte uz dodavanje vode da dobijete kremastu smjesu koja se lagano može nanijeti na kožu. Smjesu blata nanesite na željene dijelove tijela. Ako želite da blato ima i anticelulitni učinak, od eteričnih ulja dodajte po 1 do 2 kapi limuna, kadulje, ružmarina cineol, cedra atlas, borovice i čempresa. Blato ostavite na koži da se osuši tijekom pola sata do 40 minuta, i nakon toga isperite vodom.

Foto: barmalini via Getty Images