Svakoj ženi je za organizam potrebno upravo sljedeće

by | 22 listopada, 2019

Ženskom tijelu potrebne su razne supstancije kako bi besprijekorno funkcioniralo, a među njima posebno mjesto pripada mineralima i vitaminima koji se brinu za zdravlje i izgled.

Vrlo je važan magnezij, koji ima veliku ulogu u čuvanju imuniteta pa je koristan za zdravlje kostiju, mišića i živaca. Magnezij štiti žene od stresa, a napunit ćete se ovim potrebnim mineralom putem žitarica, sjemenki, špinata ili orašastih plodova.

Folna kiselina pomaže u izgradnji novih stanica, štiti srce i krvne žile i osobito je važna tijekom trudnoće. Odličan je izvor tamnozeleno lisnato povrće, a ima je i u plavoj ribi, avokadu, mahunarkama i soji.

Kalcij jača kosti i mišiće, a pomaže pri normalnom radu krvi održavajući zdrav krvni tlak. Ima ga u prirodnom mlijeku, algama, sušenom voću, sardinama, zelenom povrću i orašastim plodovima.

Vitamina koji su nužni ima više, pa za početak spomenimo vitamin D, koji je zapravo hormon zadužen za imunitet, rad štitne žlijezde i pomaže u liječenju raka dojke. Nalazi se u mesu, mlijeku i ribljem ulju, a najbolji izvor vitamina D je sunce.

Vitamin B7 ili vitamin H poznat je i kao biotin, zadužen za preradu šećera u energiju, pravilan metabolizam i zdravlje kože. Ima ga napretek u mrkvi, cvjetači, žumanjku, bananama i gljivama, kao i piletini i ribi.

Mozak čuva vitamin B12 održavajući živce i krvne žile zdravim, pomaže u izgradnji DNK-a i sprječava anemiju, što ga čini posebno važnim za vegetarijance. Najviše ga ima u jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i u mesu organskog podrijetla.

Foto: Unsplash