Što sve trebate znati o “čarobnom bijelom šumu” kad je riječ o uspavljivanju bebe

by | 24 svibnja, 2020

Uspavljivanje bebe katkad može biti veliki izazov i baš zato neki roditelji posežu za čarobnim bijelim šumovima kako bi pomogli svojoj bebi, ali i sebi, utonuti u čvrst san. Iako je “bijela buka” uistinu popularna, ona nije savršeno rješenje, osobito kad su u pitanju bebe. Sve što trebate znati o korištenju “bijele buke” za bebe, kao i kako točno djeluje, piše na stranici Mindbodygreen.com.

1. Istraživanje pokazuje da pomaže bebama utonuti u san u roku nekoliko minuta

Ovo je tvrdnja koja će sigurno privući pažnju roditelja koji imaju problema sa spavanjem. Jedno prethodno istraživanje obuhvatilo je 20 beba koje su imale između dva i sedam dana i nasumično ih podijelilo u dvije grupe. Jedna grupa beba bila je izložena “bijelim šumovima”, dok druga nije. Većina beba iz prve grupe (80 %) zaspala je u roku od pet minuta, dok je samo 25 % beba koje nisu imale bijelu buku zaspalo za to vrijeme.

Bijela buka maskira povremene zvukove u kućanstvu koji mogu probuditi bebu, poput motora automobila, zatvaranja vrata, pranja posuđa. Također, “bijela buka” bebama može biti “signal za spavanje”. Drugim riječima, kad beba čuje zvuk, on joj postaje refleks za spavanje na isti način na koji uključen televizor djeluje na odraslu osobu”, kaže psihologinja za spavanje Lynelle Schneeberg.

2. Međutim, mnogi uređaji za “bijelu buku” preglasni su za bebe

Istraživanje je otkrilo da mnogi popularni uređaji za “bijelu buku” koji se prodaju mogu biti preglasni za novorođenčad kada se jačina poveća. Nekoliko modela zvučnih uređaja korištenih u punoj jačini premašilo je 50 dBA, što je trenutačna preporučena granica buke za dojenčad u jaslicama.

Istraživači preporučuju roditeljima da glasnoća ne bude visoka. Jačina “bijele buke” trebala bi biti postavljena što niže i učinkovitije, a nikad glasnije od jačine razgovora.

3. Uvijek je držite najmanje dva metra od bebe koja spava

Ista studija objavljena u časopisu Pediatrics preporučila je baš ovu udaljenost, uz nisku jačinu emitiranja.

“Postavite zvučni aparat za bebe što dalje od novorođenčadi i nikad u krevetić”, kaže Lynelle Schneeberg.

Iako je preporučena udaljenost dva metra, savršeno je u redu pomaknuti uređaj za “bijelu buku” još dalje od bebe ako imate prostora.

4. Isključite aparat za “bijelu buku” nakon što beba zaspi

Zvuči primamljivo ostaviti emitiranje “bijele buke” tijekom cijele noći, ali to se uistinu ne preporučuje.

“Koristite uređaj samo neko određeno vrijeme”, savjetuje Schneeberg. Ona preporučuje uporabu tajmera ili isključivanje nakon što beba zaspi, pod uvjetom da ste vi još uvijek budni.

5. Smanjujte uporabu “bijele buke” kako beba raste

Sve što se koristi za promjenu ponašanja moglo bi prerasti u naviku koje se teško kasnije osloboditi. Vašoj bebi može biti teško odviknuti se od “bijele buke” i možete doći u situaciju da bez nje ne može zaspati.

“Preporučujem da se “bijela buka” koristi tijekom prvih šest mjeseci života ili dovoljno dugo dok se bebin san ne učvrsti. Zatim smanjujte uporabu kako bi dijete moglo spavati normalno i uz uobičajenu buku u kućanstvu, i kako bi moglo zaspati u bilo kojem trenutku i okruženju. Većina nas nije odrastala spavajući s “bijelom bukom” i sve je bilo u redu”, kaže Schneeberg.

Stručnjaci poručuju da uređaj za “bijelu buku” može biti učinkovita pomoć bebama. Pobrinite se, međutim, za to da zvuk nije preglasan.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Dominika Roseclay from Pexels