Superplanty je novi veganski restoran u Zagrebu. Vlasnici nam otkrivaju detalje

by | 10 studenoga, 2023
superplanty veganski restoran zagreb

Na Trgu Vladka Mačeka 2 u Zagrebu otvoren je Superplanty, veganski restoran, spoj kafića i bistroa.

Prostor nas je izuzetno primamio svojim dizajnom i atmosferom, kao i sama ponuda za koju vlasnici kažu da mora biti superukusna i superzdrava. A prema tome dakako i biraju recepte.

Superplanty ideja je zaljubljenika u plant based prehranu, a većinu recepata pripremaju sami na što su iznimno ponosni. Dakako, ta će se ponuda s vremenom samo nadograđivati i nadopunjavati.

Popričali smo s vlasnicima i saznali više o samoj ideji, počecima, ali i konkretnoj ponudi te receptima!

Pročitajte: Veganski gastro vodič kroz Split: bezglutenski užici na svakom koraku by @crueltyfree_girl 

Tko stoji iza restorana Superplanty? Odakle ideja, kako je sve krenulo?

Mi smo grupa zaljubljenika u plant based hranu. Neki od nas i nisu vegani, ali svi vjerujemo da se prehrana treba bazirati na biljkama.

Posao nas je vodio po svijetu, uživali smo u sjajnim plant based konceptima po gradovima svijeta. Od modernih urbanih coffee placeova Londona i Skandinavije u kojima je ugodno raditi, piti kavu i uživati u veganskoj hrani, do indijskih, vijetnamskih i peruanskih bistroa i restorana, gdje se punoća okusa često postiže začinima i svježinom bilja, ne mesnim i mliječnim proizvodima. Inspirirani smo i plavim zonama – mjestima na svijetu gdje se najdulje živi, a čija se prehrana bez iznimke bazira na biljkama.

Najbolje od svega što smo iskusili i okusili pokušat ćemo replicirati u Zagrebu.

superplanty veganski restoran zagreb

superplanty veganski restoran zagreb

Što se nalazi u ponudi?

Sve što radimo mora, u našoj viziji, istodobno biti superzdravo i superukusno. Krećemo sa smoothie bowlovima (kakao i spirulina) s granolom koju radimo sami, sourdough sendvičima s “dimljenim lososom” od mrkve marinirane u morskim algama i “sirom” od indijskih oraščića – i to sve radimo sami. Na bowlove i sendvič smo naročito ponosni, nama su sjajni, sami ih jedemo svaki dan i dajemo ih svojoj djeci. Nadamo se da će naš entuzijazam oko naših jela dijeliti i posjetitelji.

Osim toga radimo tofu scramble (veganska kajgana), homemade energetske kuglice… Menu će se stalno nadopunjavati, mijenjati i osvježavati.

Nudimo i najbolje hrvatske, nagrađene Ekipa kombuche i organska vina, te tople napitke: kolumbijsku arabica specialty kavu i neka zabavna i comforting topla pića poput lattea s kurkumom.

superplanty veganski restoran zagreb

superplanty veganski restoran zagreb

Odakle nabavljate namirnice i kako smišljate ideje za recepte?

Ideja je da što više namirnica bude lokalno i sezonalno, te da od njih sami proizvodimo gotovo sve što nudimo, odnosno da gotovo ništa ne bude industrijski procesuirana hrana.

Godinama smo zaljubljenici u plant based hranu. Recepte smo skupljali na raznim putovanjima te po kuharicama i internetu, i potom ih sami razvijali i dorađivali. Najbolje od svega sad ćemo nuditi u Zagrebu i nadamo se da će se Zagrebu to svidjeti koliko se sviđa i nama.

Još do nedjelje je radno vrijeme samo jedna smjena uto-sub 10-18, ned 9-15, a od sljedećeg tjedna radit ćemo 08-22 uto-ned, a ponedjeljkom odmaramo.

superplanty veganski restoran zagreb

superplanty veganski restoran zagreb

superplanty veganski restoran zagreb

superplanty veganski restoran zagreb

Foto: Privatna arhiva