10 supernamirnica koje bi bilo dobro uvrstiti u prehranu vašeg djeteta

by | 14 svibnja, 2020

Bilo da vaše dijete tek počinje jesti čvrstu hranu ili već dobiva manje porcije onoga čime se hranite i vi, jedenjem zdravih namirnica od malih nogu imat će dobar temelj za ostatak života. Zbog toga se trebate potruditi da svaki obrok koji mu dajete bude pun hranljivih tvari koje su mu potrebne za pravilan razvoj, kako piše Mother and Baby.

Najbolje bi bilo da u prehranu svog djeteta uvedete sljedećih 10 supernamirnica i to tako što ćete ih u početku u malim količinama dodavati njegovim dosadašnjim obrocima, da biste kasnije mogli i cijeli obrok napraviti od njihove kombinacije.

1. Rajčica

Osim što je ukusna i sviđa se većini djece, rajčica je puna antioksidanasa i dobar je izvor vitamina C koji je potreban za pravilan razvoj vašeg djeteta.

2. Jabuke

Djeca koja jedu jabuke zdravija su i imaju manje problema s viškom kilograma, tvrdi jedno novo istraživanje. Pire i sok od jabuka su zdravi, ali je najbolje djetetu dati cijelu jabuku. Probajte mu dati kriške jabuke sa sirom kao užinu ili uvesti naviku djetetu da odmah nakon sendviča pojede i jabuku.

3, Brokula

Većina djece voli jesti brokolu ako im se kaže da su to mala stabla drveća. Brokola je dobara u borbi protiv kašlja, prehlade i virusa jer sadrži velike količine vitamina A i C, koji ojačavaju imunitet, a osim toga sadrži i brojne druge hranjive tvari.

4. Jaja

Jaja su jedna od rijetkih prirodnih namirnica koje sadrže vitamin D koji je potreban kako bi kosti i zubi bili zdravi, a i dobar su izbor za doručak, osobito jer postoji nekoliko načina na koje ih možete spremati i učinite ih zanimljivim svom djetetu.

5. Zobena kaša

Većina roditelja djeci daje žitarice za doručak, ali kako su one pune šećera, to nije baš najbolji izbor. Zobena se kaša duže probavlja pa se šećeri koje ona sadrži sporije oslobađaju i duže održavaju energiju vašeg djeteta.

6. Mrkve

Mrkve su bogate beta-karotenom, koji jača vid i pomaže očima da se lakše priviknu na prigušenu svjetlost. One su pune i vitamina A, a djeci u dobi od godinu dana do tri godine potrebna je samo jedna žlica ovog povrća kako bi zadovoljili svoju dnevnu potrebu za ovim vitaminom.

7. Mlijeko

Da bi zubi i kosti bili zdravi, potrebno vam je puno kalcija. Jogurt je dobar izvor kalcija, ali je mlijeko još bolje jer je također bogato kalcijem, a ne sadrži umjetne šećere. Dijete staro godinu dana treba piti barem 350 mililitara mlijeka dnevno, bilo to mlijeko majke, kravlje mlijeko ili formula.

8. Govedina

Crveno je meso bogato željezom i može se kombinirati s ostalim navedenim namirnicama u velikom broju recepata.

9. Naranče

Naranče su dobar izvor vitamina C koji pomaže u zacjeljivanju rana. Najbolje bi bilo da djetetu dajete cijelu naranču umjesto njenog soka koji je pun voćnog šećera.

10. Grah

Grah je iznimno zdrava namirnica i u kuhanom obliku i u obliku prebranca. On je bogat vlaknima koja su dobra za zdravlje želuca i srca.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Andre Guerra on Unsplash