Ovo je vrsta terapije koju bismo baš svi trebali početi prakticirati

by | 20 listopada, 2020

Šetnja šumom za ljude koji su preopterećeni gradskim načinom života može biti itekako ljekovito. To potvrđuju i suvremena istraživanja koja provode japanski znanstvenici koji kažu da je “kupanje” u šumskom zraku (“forest bathing trips”) ljekovito, a odnosi se na boravak u šumi u cilju relaksacije i rekreacije uz udisanje isparljivih tvari koje se nazivaju fitoncidi i zapravo su esencijalna ulja šumskog drveća.

“Fitoncidi su molekule koje oslobađa šumsko drveće i koji smanjuju produkciju stresogenih tvari što povećava aktivnost stanica moje se bore protiv raka. Područje izučavanja djelovanja fitoncida danas se naziva – dendroterapija ili liječenje drveće, a zagovornik je i ruski znanstvenik i energoterapeut Mihail Semjonovič Vinogradov”, objašnjava nam dr. Jelica Popić, psihoterapeutkinja i ravnateljica Učilišta Lovran – Wellness Akademija.

Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile u šume s brezom kako bi nakupile pozitivnu energiju, te kako bi se sretno udale. Trudnice su uvijek sjedile pod lipom, a ranjene vojnike stavljali su ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana. Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.

Drveće doista može ojačati, izliječiti, iscijeliti i nahraniti energijom. Najbolja drva su hrast, breza i bor, gotovo istu vrijednost imaju cedar, bagrem, klen, jabuka, šljiva.

“Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna. Stanite licem prema drvetu na udaljenost od 40 do 60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu”, objašnjava dr. Popić.

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. Čovjek se i tako nakon jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili gradskom parku osjeća puno bolje i pomlađeno.

Foto: Unsplash