Borite se sa suhim i ispucalim usnama? Ovo su uobičajeni uzroci (znamo kako ih i izbjeći)

by | 7 prosinca, 2023
njega ispucanih usana

Otkrijte zašto su vam usne stalno suhe i ispucale da ne biste robovali balzamima za usne cijelu zimu.

Ako vam se čini da su vaše usne prestale biti meke i glatke, nekoliko je ključnih, svakodnevnih uzroka zašto su postale grube i suhe. Prvo morate znati da je koža usnica potpuno drukčija od ostatka tijela. Dok se koža lica sastojci od čak 16 slojeva, usne imaju tek od tri do pet slojeva te su lišenje gornjeg sloja epiderme, koji sprječava dehidraciju i bori se protiv UV zračenja, kao i žlijezda koje luče hidrirajući sebum.

S tim na umu, može vam biti jasnije koliko su usne osjetljive na vanjske i na unutarnje čimbenike koji vrlo lako mogu poremetiti njihovo zdravlje. Ovo su neki najuobičajeniji krivci zašto su vaše usne dehidrirane i ispucale. Pronađite uzrok i tretirajte korijen problema zato da ne biste bili ovisni o balzamima za usne cijelu zimu.

Pročitajte: Kako imati prirodno punije usne i bez estetskog tretmana?

njega ispucanih usana
Što uzrokuje suhe i ispucale usne

Problem: hladno vrijeme

Dolaskom suhog hladnog vremena koje karakterizira i oštar vjetar, nezaštićena tanka koža usnica gubi svoju prirodnu dozu vlage.

Rješenje: Hidracija izvana i iznutra jedina je pomoć. Pijte dovoljno vode, a usne njegujte balzamima s prirodnim sastojcima koji će ih zaštiti i nahraniti.

Problem: Dehidracija

Ako su vam usne suhe, razmislite jeste li posljednjih dana smanjili unos tekućine.

Rješenje: Nekoliko čaša vode može biti sve što vam treba da ih vratite u normalu i nadoknadite zalihe vode u tijelu

Problem: Lizanje usana

Ne samo da su enzimi iz sline previše agresivni prema tankoj koži usnica već i usne koje se neprestano vlaže, a zatim isušuju recept je za oštećenu barijeru kože, što sve vodi ka suhoj i ispucaloj koži usana.

Rješenje: Pokušajte prekinuti ovaj začarani krug, a usne vlažite isključivo balzamima na prirodnoj bazi koji će se fino upiti i nahraniti kožu usnica.

Problem: Alergijski ili kontaktni dermatitis

Bilo da je u pitanju pasta za zube, krema za lice ili balzam za usne, usne mogu biti alergične na neki os njihvih sastojaka. To uzrokuje iritaciju, odnosno upalu koja narušava barijeru kože, što dovodi do suhoće i crvenila, a ponekad i do peckanja ili svrbeža.

Rješenje: Proučite sastojke koji se nalaze u proizvodima koje koristite oko i na usnama. Neki sastojci, poput natrijevog lauril sulfata i pirofosfata (česti u pastama za zube), arome mente i cimeta, kao i umjetne boje i mirisi mogu izazvati alergije.

Problem: Nedostatak određenih vitamina

Nedostaci minerala i vitamina, posebno cinka, željeza i vitamina B12, mogu uzrokovati suhoću i ispucale usne.

Rješenje: Obogatite svoju prehranu svježim, neprerađenim namirnicama, posebno obiljem lokalnog voća i povrća, a po potrebi posegnite i za dodatkom prehrani.

Pročitajte: Make-up trikovi: Kako našminkati tanke usne da se doimaju punijima

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images