STRUČNJACI UPOZORAVAJU na to da je kontracepcijska pilula opasnija nego što to mislite

by | 3 prosinca, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Iako u svijetu na stotine milijuna žena uzima oralnu kontracepciju u obliku pilula, dvojbe o njezinim mogućim negativnim učincima propitkuju se već pola stoljeća. I dok je dokazano kako pilule povećavaju rizik nastanka smrtonosnog tromba, osobito kod žena starijih od 30 godina, pušačica i kod onih s genetskom predispozicijom, ginekolozi dosta olako daju recepte mladim djevojkama i ženama. Također, pilula dokazano može štetiti jetri, zbog čega bi se redovito trebali provjeravati jetreni enzimi – barem jednom godišnje.

No, to nije sve, barem tako pokazuje najnovije istraživanje Sveučilišta Michigan. U njoj su znanstvenici analizirali koliko oralna kontracepcija utječe na razine hormona kod žena budući da neki od tih hormona povećavaju rizik od raka.

Uzimanje na vlastiti rizik Otkrili su kako pilule povećavaju izloženost etinil estradiolu, sintetičkom estrogenu snažno povezanom s nastankom raka dojke – za čak 40 posto! “Ne želimo reći ženama da ne uzimaju pilule jer su njihove dobrobiti poput sprječavanja neželjenih trudnoća i abortusa velike, no žene koje u obitelji imaju slučajeve karcinoma dojke ih ne bi trebale uzimati”, kaže voditeljica studije, profesorica Beverly Strassmann.

Studija Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka u Seattleu otkrila je kako kontracepcijske pilule mogu povećati rizik od raka dojke za 50 % u roku od godine dana uzimanja, u usporedbi sa ženama koje nikada nisu koristile kontracepcijske pilule. Osim toga, zaključili su kako kontracepcijske pilule koje sadrže visoke doze estrogena povećavaju rizik od raka dojke za 2,7 puta, a one koje sadrže umjerene doze estrogena za 1,6 puta. Niske doze estrogena nisu povećale rizik od raka dojke.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: EXPRESS.HR