Stres i mentalna iscrpljenost mogu utjecati na apetit, naučite ga povratiti

by | 1 siječnja, 2021
kako povratiti apetit

Stresne sitaucije i mentalna iscrpljenost, koji su izazvani tragičnim događajima i katastrofama, mogu itekako utjecati na fizičko zdravlje pojedinca.

Jedan dio toga je i smanjeni apetit. Tuga, osjećaj bespomoćnosti i straha te ozbiljnije mentalne bolesti mogu uvelike smanjiti želju za jedenjem. Ako gubitak apetita traje do dva dana, ne morate se brinuti. No ako više od dva dana ne možete jesti, morate se javiti svom liječniku ili liječnici.

Najčešći razlozi gubitka apetita

Anksioznost – brojne osobe koje vode bitku s anksioznim poremećajem te anksioznošću budu toliko obuzeti brigom i teškim osjećajima da jednostavno ne mogu jesti. To nekad traje danima.

Depresija – osobe s kliničkom depresijom često gube volju za svakodnevnim stvarima, a osim tuširanja, druženja s dragim ljudima, najčešće im fali i energije za spravljanje hrane te volje za jedenjem. Isto tako, zabilježeni su česti slučajevi mučnine kod osoba s depresivnim poremećajima.

Stres – reakcija tijela na stres često je manjak apetita, osjećaj mučnine te napetosti i težine u želucu.

Kako vratiti apetit?

Tretiranje gubitka apetita ovisi o tomu što je uzrok tog gubitka. Stručna će vas osoba najčešće pitati što je dovelo do toga, kako se osjećate u posljednje vrijeme te je li vam se dogodilo nešto stresno. Ono što vam može pomoći da prehranu dovedete u red, u slučaju da ne možete zatražiti stručnu pomoć zbog trenutne situacije s pandemijom i potresom jesu razni načini smirivanja, otvoreno pričanje s drugima o vašim osjećajima, jedenje lakše i manje kalorične hrane, suplementi koji će povećati apetit te briga o sebi. Ako primijetite da se ne možete smiriti sami, stručnu pomoć možete pronaći i putem interneta OVDJE.

Foto:  Mister Mister/Pexels