Stomatolozi otkrivaju: je li bolje koristiti zubni konac ili četkicu za zube?

by | 3 siječnja, 2020

Studija objavljena u specijaliziranom stomatološkom časopisu Journal of Periodontology otkriva da je čišćenje zuba koncem prije uporabe četkice uklonilo više zubnog plaka nego u obrnutom postupku. Konac skida krupnije ostatke hrane sa zuba i desni pa olakšava put četkici koja fino čisti zube.

Postoje i druge studije koje pokazuju da obrnuti redoslijed nije pogrešan, odnosno da su rezultati apsolutno identični. Jedno je sigurno – konac za zube i četkicu ne treba razdvajati prilikom održavanje oralne higijene. Samo tako možete spriječiti gingivitis i paradentozu.

“Paradentoza je najrasprostranjenija kronična bolest na svijetu. Ozbiljno ugrožava zdravlje i uzročnik je opasnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja ili Alzheimer”, navodi predsjednik Američke akademije za parodontologiju, liječnik Bryan J. Frantz.

Paradentoza utječe na financijske prilike pacijenta. Gubitak zuba zahtijeva ugradnju proteze, što svakako nije jeftino, kako piše Men’s health.

Zbog toga zubari savjetuju pacijentima da osim četkice, obavezno koriste konac kako bi očistili prostor između zuba i desni.

IZVOR: INDEX.HR