Što znači emocionalna prevara?

Emocionalno varanje podrazumijeva neseksualnu bliskost s nekim tko nije vaš partner

by | 13 svibnja, 2021
prevara, ljubav

Fizička prevara ne zahtijeva puno objašnjenja. Međutim, što kada se nađete u situaciji kada emocionalno varate svog partnera? Dr. Robert Allan, LMFT ističe da emocionalno varanje podrazumijeva neseksualnu bliskost s nekim tko nije vaš partner.

Bliskost s nekim i razmišljanje o nekome ukazuje na šansu da ste od platonskog prijateljstva prešli u emocionalno varanje. Ponekad može i slučajno doći do takve vrste odnosa, ali to ne znači da ne šteti vašem trenutnom odnosu s partnerom. Najsigurnije je svakako razgovarati i pitati partnera ako sumnjate na išta jer tajnovitost itekako utječe na odnos. (Pročitajte: 7 razloga zbog kojih ljudi varaju i kako ih prepoznati)

Uz to, važno se zapitati zašto netko traži emocionalnu potporu izvan veze – objašnjava dr. Allan. Ne postoji jedan konkretan razlog zašto se netko odlučuje na emocionalno varanje, zapravo ono često i dođe “spontano” jer je teško kontrolirati emocije i ono što osjećate. Ponekad, razlog može biti nerazumijevanje ili nedostatak pažnje od sadašnjeg partnera, potreba za razgovorom, prisnošću… (Pročitajte: Može li se prevara dogoditi svakome, pa čak i onima u kvalitetnim vezama?)

Što napraviti kod emocionalne prevare?

Ako dođete u ovakvu situaciju, svakako se oboje zapitajte i odlučite želite li ostati u vezi. Porazgovarajte otvoreno o svemu, razjasnite. Ne postoji univerzalni odgovor kako riješiti ovakvu situaciju, na vama i partneru je da shvatite što osjećate i kako se postaviti i postupiti ispravno.

Nemojte zaboraviti – budite otvoreni i spremni priznati svoje pogreške. A to ne znači puko ispričavanje, nego stvarno priznanje kojim ste uvidjeli da ste svojim postupcima nekoga povrijedili. Nakon toga slijedi obnova povjerenja za koju treba puno vremena, strpljenja i volje. Ali, sve je moguće ako to stvarno hoćete i u to vjerujete.

FOTO: RODNAE Productions/Pexels