Teško vam je objasniti vlastite emocije? Postoji metoda koja vam može pomoći

by | 2 travnja, 2020

Kad smo mali, uvijek puno lakše izražavamo što osjećamo. Međutim, s godinama objašnjavanje vlastitih emocija za mnoge od nas postaje sve teže. U određenoj situaciji možemo osjetiti naglu emociju i reagirati na nju – plačemo, smijemo se, iritirani smo.

Psihologinja Amelia Aldao to je i potvrdila za Shine: “Identificiranje emocija zvuči jednostavno, ali nije. Čest je slučaj da ljudi ne mogu sami shvatiti što osjećaju.”

U tome vam može pomoći “kolo emocija” koje je na svom Twitteru objavila Stephanie Ghoston Paul. Na njemu se nalazi niz stanja.

Kako funkcionira?

Kad osjetite neku emociju, pogledajte na opciju u sredini kola: strah, ljutnja, gađenje, tuga, sreća, iznenađenje i loš osjećaj.

Što od toga najbolje opisuje vaše stanje?

Moguće je da osjećate njih nekoliko pa možete odabrati više smjerove. Zatim pratite sljedeće emocije u koje se prva grana.

Nakon toga, svaka se razdvaja u dvije još specifičnije.

Razmislite što to znači

Sad kad ste dobili naziv vašeg stanja, pokušajte ga razumjeti i zapišite što se događa u vašem tijelu. Osjećate li znojenje dlanova, mučninu, negativne misli, želju za izolacijom?

Jednom kad ste povezali emociju i to kako se odražava na vama, možete je dešifrirati.

“Recimo da ste ljutiti na prijatelja, ali i tužni. Ako vas je prijatelj pustio da ga čekate, primjerice. Možda nisu htjeli biti zli prema vama nego su kasnili zbog drugog razloga”, kaže Aldao.

Kad nazovemo vlastite emocije, možemo ukloniti prvotni bijest te bistrije i racionalnije gledati na situaciju. Tako je lakše možete prebroditi.

Foto: Unsplash

IZVOR: RTL.HR