Što učiniti kod bolova u rukama i zglobovima?

by | 10 svibnja, 2021
bolovi, ruka, zglobovi

Ako radite uredski posao onda jako dobro znate što znače bolovi u nogama i leđima. Međutim, još je jedan problem s kojim se suočavaju osobe koje rade ovakav posao: bolovi u rukama i zglobovima što je posljedica sve češćeg sjedilačkog načina života. Dakako, ova bol nije rezervirana samo za osobe koje rade takav posao, nego pogađa ljude svih dobi i malo tko je nije osjetio.

Ali upravo često korištenje tipkovnice, mobitela i klikanje mišem može uzrokovati stres u zglobovima i zapešću, a tipkanje preopteretiti prste. Upravo zato je vaše tijelo izloženo razvoju brojnih stanja poput ozljeda, naprezanja i upala što može s godinama dovesti do artritisa.

Bolovi u rukama i zglobovima

Za vas smo istražili kako doskočiti ovom problemu i što učiniti.

Istezanje ruku i prstiju smanjit će bol – ispravite prste i dlanove na ravnoj površini i zadržite ih tako barem 30 sekundi. Zatim savijte vrhove prstiju prema dolje da napravite oblik medvjeđe kandže i zadržite 30 sekundi. Nakon toga ispravite prste i dlanove i lagano podignite i spustite svaki prst pojedinačno. Čin stiskanja i opuštanja pomaže u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.

Ako takve vježbe radite redovito, drastično ćete smanjiti bolove koji se mogu dogoditi i ojačati ovaj dio tijela.

Osim vježbi, značajan utjecaj mogu imati i kućni lijekovi protiv bolova. Upalu može smanjiti korištenje kurkume u obliku prehrane, soka ili čaja. Kurkuma se pokazala kao odlično sredstvo za ublažavanje boli, a nemojte zaboraviti i na đumbir koji se koristi kao reduktor boli i kod ublažavanja simptoma artritisa. Redovito uzimajte kalcij koji je neophodan za zdrav razvoj i rast mišićnog sustava. Toplo-hladni oblozi također mogu pomoći – toplina djeluje na ukočenost, a hladnoća na bolove. (Pročitajte: AKO VAS ČESTO BOLE ZGLOBOVI, ove namirnice idealno su rješenje za vaše probleme)

Ipak, za prevenciju i sprječavanje razvoja ovakve vrste bolova pripazite i na sjedenje – stolica koju koristite neka vam pruža dobro držanje tijela i leđa jer upravo to utječe na pozicioniranje ruku i zapešća dok radite.

FOTO: Kindel Media/Pexels