Što učiniti kad vam nešto upadne u oko? Pažljivo proučite ovih sedam savjeta

by | 17 listopada, 2020

Najprije pokušajte suzama i treptanjem pomaknuti česticu ne bi li sama izašla iz oka. Imajte na umu da oko u kojem je strano tijelo nikada ne treba trljati jer tako možete oštetiti.

Važno je znati kada potražiti pomoć liječnika, a to su situacije kada se u oku nađe neka kemikalija, strani predmet koji je doletio velikom brzinom i oštetio oko. Također, ako u oko uđu oštri komadići poput stakla i metala, to nikako ne pokušavajte izvaditi sami da ne napravite još veću štetu.

Osim toga, ako se radi o manjim česticama poput pijeska, prašine i sličnog, koje ste pokušali izvaditi sami, no kasnije se pojavilo crvenilo, poremećaji u vidu ili se javila bol, svakako požurite liječniku.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako iz oka pokušati izvaditi neke čestice, trepavice i slično, a koje ne predstavljaju opasnost, no neugodne su jer žuljaju i smetaju.

Kao prvo, prije svakog diranja po očima, svakako dobro operite ruke kako ne biste u oko unijeli bakterije, viruse i druge štetne tvari.

Prije “čačkanja po oku” pokušajte suzama i treptanjem pomaknuti to što vam smeta ne bi li samo izašlo iz oka. Imajte na umu da oko u kojem je strano tijelo nikad ne treba trljati jer tako možete oštetiti

Ako suze i treptanje ne pomažu, pogledajte što vam je i gdje upalo u oko pred ogledalom koje je dobro osvijetljeno. Prstima zadignite gornji kapak pa donji.

Kad locirate česticu koja vam smeta, vrijeme je da je pažljivo pokušate ukloniti navlaženim štapićem za uši koji je omotan vatom. Ako vam to ne pomogne, napunite posudu mlakom vodom, uronite lice u nju, držite oči otvorenima pa izvadite glavu iz vode i trepćite, kako prenosi Bright Side.

IZVOR 24SATA.HR