ŠTO SE DOGAĐA U TIJELU 10 sati nakon nanošenja laka za nokte

by | 1 rujna, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kao što svi znamo, lak za nokte ne treba prečesto koristiti jer nokti postanu suhi i poprime žućkastu nijansu. Manje je poznato da neki sastojci laka za nokte mogu imati i puno ozbiljnije posljedice. To ne znači da ga više ne biste trebali koristiti, no bitno je imati na umu koji sastojci su štetni i kakve posljedice mogu izazvati.

Opasnosti laka za nokte proizlaze iz njegove toksičnosti. Neke vrste lakova sadrže sljedeće sastojke koji mogu narušiti vaše zdravlje.

  • Toluen – otapalo koje čini nokte glatkima nakon lakiranja i čuva pigment. Može utjecati na središnji živčani sustav i uzrokovati reproduktivne probleme. Glavobolje, slabost, nesvjestica i mučnina samo su neke od izglednih posljedica korištenja nekvalitetnih lakova.
  • Formaldehid – bezbojni plin neugodna mirisa koji se koristi za produljenje vijeka trajanja. Ako patite od alergija, kontakt s formaldehidom može uzrokovati dermatitis. U najtežim slučajevima može dovesti do nepravilnosti srčanog ritma i konvulzija.
  • Dibutil ftalat (DBP) – koristi se kao miris. Ova opasna komponenta može uzrokovati nepravilnosti endokrinog sustava, ginekološke bolesti i dišne probleme.

Znanstvenici su proveli istraživanje u skupini od 24 žene. Šest sati nakon lakiranja kod većine je utvrđena povišena razina štetnog  difenil fosfata. Deset sati kasnije razina u organizmu povisila se čak sedam puta iznad normalne, što je vrlo zabrinjavajuć rezultat.

KAKO ODABRATI LAK ZA NOKTE KOJI NIJE ŠTETAN ZA ZDRAVLJE?

Neki od lakova za nokte imaju posebne oznake na pakiranju.

  • 5-Free” znači da proizvod ne sadržava formaldehid, derivate formaldehida, toluen, dibutil ftalat i kamfor.
  • 3-Free” znači da lak ne sadrži tri štetna sastojka – formaldehid, dibutil ftalat i toluen.

Prije kupnje obavezno obratite pozornost na sastojke i nemojte zaboraviti – vaše zdravlje je u vašim rukama!