ŠTO MOŽE BITI UZROK neugodnog zadaha i kako to spriječiti

by | 27 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako ste primijetili da imate loš zadah iz usta, a pri tome korištenje paste za zube, konca i tekućine za ispiranje usta ne daje nikakav rezultat, uzrok neugodnog zadaha može se kriti u gnojnim čepovima u grlu.

To su bijelo-žućkaste naslage na krajnicima s vrlo neugodnim mirisom, koje u pravilu nastaju kao rezultat kroničnog upalnog oboljenja ždrijela i krajnika, tonzilitisa.

Ispiranje sodom bikarbonom.

U 200 ml prokuhane (tople) vode otopite 1/2 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli i 2-3 kapi povidon joda. Potrebno je nekoliko puta dnevno ispirati grlo ovom tekućinom, zabacujući glavu unazad. Ne preporučuje se progutati.

Biljne smjese za ispiranje grla:

List od kadulje (3 dijela), cvijet kamilice (3 dijela). Žličicu mješavine preliti čašom vruće vode, ostaviti pola sata, procijediti. Ispirati grlo 5 – 6 puta dnevno.

Dobro pomaže i žvakanje svježeg limuna. Nakon toga, nemojte jesti barem sat vremena kako bi se omogućilo uljima i limunskoj kiselini da djeluje na upalu grla. Ovaj postupak ponavljajte svaka tri sata.

Ako ste primijetili da imate loš zadah iz usta, a pri tome korištenje paste za zube, konca i tekućine za ispiranje usta ne daje nikakav rezultat, uzrok neugodnog zadaha može se kriti u gnojnim čepovima u grlu. To su bijelo-žućkaste naslage na krajnicima s vrlo neugodnim mirisom, koje u pravilu nastaju kao rezultat kroničnog upalnog oboljenja ždrijela i krajnika, tonzilitisa.