Što je točno pizza scrochiarella i gdje je možete probati u Zagrebu?

by | 4 srpnja, 2019

Ljeto u glavnom gradu nudi bezbroj prekrasnih događanja i mogućnosti, a upravo jedna takva zove se Pelati i smjestila se na glavnom zagrebačkom trgu. Svi ljubitelji okusa pizze, u ovom će simpatičnom i oku ugodnom lokalu, sigurno pronaći svoj favorit. 

Ono što se svakako izdvaja iz ponude ove nove gastro adrese je scrochiarella, pizza karakterističnog četvrtastog oblika, podrijetlom iz Rima, koja svakim zalogajem asocira za istinsku Italiju. Hrskava, rustikalna, aromatična, puna najfinijih okusa i još primamljivijeg mirisa, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a za njezin koncept i dolazak u naš glavni grad zaslužni su vlasnici Imbi Abdurahimi i Petar Palić.

Za izradu ove poslastice koriste se specijalna brašna s minimalnim postotkom glutena. Jedno od njih je i integralno brašno od crne riže, a radi duge fermentacije tijesta koje traje čak od 48-72 sata, tijesto poprima savršen okus i teksturu. Osamdeset posto sastojaka za tijesto je voda koja je zaslužna za „zrak u tijestu“, što svakome tko ju proba jamči da mu neće teško sjesti na želudac. Što se tiče samog pečenja ovakve pizze, ono dolazi u dvije faze, tj. peče se dva puta. U prvoj fazi se peče samo tijesto, a u drugoj fazi pečenja se na tijesto dodaju uvijek svježi sastojci i namirnice koje se svako jutro nabavljaju na zagrebačkom Dolcu. Stracciatella di bufala, Mozzarella, Buffalo Mozzarella, mortadela, prosciutto, krema tartufata, panceta, samo su neki od primamljivih i uvijek dobrodošlih sastojaka ove rimske rapsodije okusa.

Za ugodan ambijent i pomalo industrijsko uređenje sa zanimljivim detaljima zaslužna je arhitektica Marina Nardin. Ilica 1 adresa je na kojoj se događa sva čarolija talijanskog zalogaja.

Foto: Toni Filipović