Što je “love bombing” i zašto bi ovaj fenomen online datinga mogao obilježiti period izolacije?

by | 29 travnja, 2020

Zatvaranjem u izolaciju stvarni svijet dejtanja je stao. Samci su ostali sami sa sobom, aplikacijama za upoznavanje i videopozivima putem kojih pokušavaju upoznati svoju srodnu dušu.

Budući da nisu u mogućnosti ići na prave dejtove, pozitivna je strana ove situacije ta da su razgovori na aplikacijama za upoznavanje postali dublji i duži, pa prije nego što se i nađete s nekim, možete vidjeti kako osoba razmišlja i kakve interese ima. Korak koji dolazi nakon toga je video poziv, koji navodno izaziva puno manju nervozu od one kada se uživo idemo naći s nekim (premda u to baš i nisam sto posto uvjerena). Iz iskustva tvrdim da je doista moguće doista se povezati s nekim koga ste upoznali putem aplikacije za upoznavanje kao što je Tinder, pa zašto se oprezno ne prepustiti i probati?

S druge strane, postoje i oni koji aplikacije za upoznavanje u ovom periodu koriste isključivo za nadogradnju vlastitog ega, malo pozornosti i razbijanje dosade, a vama prodaju priču o tome kako su iskreno zainteresirani za vas. Upravo to se zove love bombing, termin koji postaje sve češći u posljednjih mjesec dana – nakon što vas osoba podilaženjem i pažnjom pridobije na svoju stranu, vi ćete se vezati, a oni će lakše manipulirati vama ili će vam jednostavno prestati odgovarati jer im je dosta.

Kako primijetiti love bombing?
Ako vam intuicija govori da je sve predobro da bi bilo istinito, može (a i ne mora) biti da imate posla s love bomberom. Početna iskra i kemija je poželjna, ali ako vam osoba vrlo brzo počne dolaziti s velikim izjavama ljubavi i dubokim osjećajima, te planovima za budućnost, situacija potencijalno postaje alarmantna. Nakon što osoba zna da ste doista „zagrijani“ za nju i da vas može „vrtjeti oko malog prsta“, tu prestaje „lov“ koji je bio zanimljiv i ona bježi ili se baca u još veću manipulaciju iz koje ćete samo vi izaći povrijeđeni. Budite oprezni s bilo kim tko želi previše toga prebrzo, ali ujedno i svjesni toga da postoje ljudi koji su iskreni u svojim naumima, te će razumjeti ako želite ići korak po korak.

Što napraviti ako mislite da vam se događa love bombing?
Važno je da pričate s prijateljima, jer će oni moći biti objektivniji u ovoj situaciji. Izrazite im svoje osjećaje. Srećom, digitalno doba u kojem živimo i u trenutnoj nam situaciji omogućuje da se lako povežemo s drugim ljudima. Iskoristite to najbolje što možete i poradite na komunikaciji s ljudima, te iskrenom i otvorenom odnosu u kojem ćete bez problema izjasniti kako se osjećate. Znači, ako vam sve ide prebrzo i smatrate da bi trebali malo stati na loptu, verbalizirajte to. Također, ako smatrate da ste stekli odličnu povezanost s nekim, a zatekli ste sami sebe u tipkanju više poruka nego inače, pitajte drugu stranu je li im previše. Zapamtite – ključ svakog odnosa je komunikacija.

Foto: Unsplash