Što je koselig, trend koji je zamijenio popularni hygge?

Mračne večeri vas oneraspolože? Isprobajte nordijski wellness trend koselig

by | 24 rujna, 2021
koselig

Koselig, novi nordijski trend o kojem svi pričaju, savršen je za ovo jesensko razdoblje i nadolazeću zimu. Nekada davno svi smo se bavili hyggeom, poznatim danskim konceptom, no sada ga zamjenjuje novi trend blagostanja iz Norveške, a sve ide toliko daleko da ga nazivaju hygge 2.0.

Naglasak koseliga, naime, nije na svjećicama i dekicama, već na socijalnoj interakciji. Kao što kaže Ingrid Opstad, nagrađivana norveška spisateljica: “Koselig je koncept koji je duboko ukorijenjen u našoj norveškoj kulturi. Opisala bih to kao osjećaj ugode i udobnosti, ali često uključuje boravak u društvenom okruženju s drugima, a ne solo.” Opstad dodaje: “Koselig je, na puno načina, norveška verzija hyggea jer su oba koncepta sve o osjećaju ugodnosti i pronalaženju radosti u malim stvarima.”

Međutim, koselig se razlikuje od hyggea jer je još više usredotočen i na društveni aspekt – kao vezu s prirodom i na otvorenom. U suštini, koselig bi nas mogao potaknuti da povećamo razinu udobnosti na dom, ali nas, za razliku od hyggea, upozorava na to da se sami ne ušuškamo. Umjesto toga, uči nas da društvena povezanost nije moguća samo kad je vani mračno i hladno, već da čak može biti i terapijska.

koselig

S obzirom na to da je Norveška već godinama dosljedno među prvih 10 svjetskih indeksa sreće, unatoč brutalnim zimama, čini se da rade nešto dobro. Naime, ljeto je upravo godišnje doba koje smatramo sezonom druženja, a u jesen i zimi radije provodimo vrijeme na kauču.

Iako je važno izdvojiti vrijeme za sebe, previše toga može dovesti do osjećaja usamljenosti i izoliranosti – osjećaja koji se samo pogoršavaju smjenom godišnjih doba. Stoga bismo iz tog razloga trebali preoblikovati hladnija godišnja doba kao priliku da poradimo na određivanju prioriteta svojih bliskih odnosa i iskoristiti ovo vrijeme za stvaranje dubljeg osjećaja povezanosti s dragim osobama.

Ne morate sada stalno zvati nekoga na piće, možete pozvati prijatelja dok idete šetati tijekom pauze za ručak, ili zajednički isprobajte novi hobi (koji može biti i pletenje, i odlazak u teretanu – kako vam odgovara).

Ukratko, koselig se odnosi na prisutnost u trenutku s dragim osobama, s velikim naglaskom na jelu, piću i čavrljanju. Tako da, sljedeći put kad idete prošetati psa, zvrcnite prijateljicu i skoknite na kavu ili si pripremite iste u termosicama. To je dovoljno za jedan pravi skandinavski “koselig” osjećaj.

 

Foto: Unsplash