Što čitati ovog mjeseca? Svoje preporuke dale su nam domaće knjiške blogerice

by | 3 kolovoza, 2020

Još jedan vrući ljetni mjesec je pred nama, a to znači i malo više vremena za sve one književne naslove koje nismo stigli uzeti u ruke. 

Mišljenja smo kako nema boljeg načina opuštanja od lješkarenja u hladovini s dobrom knjigom u ruci, stoga smo za preporuke ovog puta upitali one kojima je najdraži hobi upravo čitanje. Osim književnih preporuka nekih od najpoznatijih domaćih book blogerica, ovo su ujedno i preporuke koje Instagram profile ili blogove pratiti za najbolje književne preporuke. Stoga, udobno se smjestite i odabrite svoje favorite. 

ALIS MARIĆ, CITAJKNJIGU.COM

Za sada najbolja knjiga koju sam pročitala u ovoj godini je Američka prašina autorice Jeanine Cummins, koja je svjetsku književnu scenu zapalila do usijanja. To je roman koji progovara o južnoameričkim imigrantima koji dolaze poznatim i manje poznatim rutama u SAD-u.

ANA ČAIĆ BLAŽEVIĆ, @BIBLIOMANIJA

Kirka (Profil) autorice Madeline Miller snažna je junakinja, nimfa s naizgled zlim namjerama. Put koji autorica pokazuje kroz Kirku lirsko je savršenstvo dok pokazuje kako žena zna i može učiniti više čak i jednako kao i svaki svemoćni bog ili slavni junak u djelima grčke mitologije. Ovo je knjiga o tome kako smo doista uvijek sami zaduženi za vlastite priče, bili nimfe, bogovi pa čak i obični smrtnici.

ANA JEMBREK, @KNJIGESUMOJSVIJET

Roman Primirje (Iris Illyrica), urugvajskog autora Maria Benedettija, jedna je od najautentičnijih ljubavnih priča koju sam imala priliku pročitati u nekom literarnom djelu. Benedetti traži neobično u običnom, ili bolje reći – on traži izvanredno. A što nas čini izvanrednijima od ljubavi? Najobičniji ljudi postaju izvanredni u očima onih koji ih vole.

IVA RAJIĆ, @BIBLIOVCA

Ako ovoga ljeta imate vremena za tek nekoliko knjiga, neka jedna od njih bude Tisuću lađa Natalie Haynes (Vorto Palabra). Ovaj originalni pogled na Trojanski rat duboko će vas potresti, ali i osnažiti te podsjetiti na to da je među nama oduvijek bilo puno neopjevanih heroja i da su mnogi od njih bile upravo – žene.

NIVES ČAVIĆ, @BUDI_KULTURAN

Sjećanje šume (Buybook) roman je o odrastanju u Lici u kojem se isprepliću fikcija i autobiografski elementi autora Damira Karakaša. Opisuje prošlost jedne obitelji u kojoj dominira odnos strogog i nasilnog oca i sina koji ne ispunjava očeva očekivanja. Važnu ulogu u dječakovom životu imali su šuma, priroda i životinje. U romanu se mogu prepoznati svi oni koji se ne uklapaju u društvo koje ih okružuje.

DIJANA KOVAČEVIĆ, @BOOKS_SWEETS

Kroz knjigu Louise May Alcott Male žene (Znanje) pratimo kušnje i nevolje četiriju mladih sestara u obitelji niže klase. Autorica je kroz ovu knjigu osigurala divne lekcije malim ženama, a iza velikog broja stranica kriju se tople ljudske priče o obiteljskim i sestrinskim odnosima, ljubavi, poštovanju, odanosti. Male žene jednako su popularne kao i nekad, a samu radnju ne bi bilo teško prenijeti u moderno doba jer vrijednosti koje njeguju sestre March i danas se cijene.

KATARINA RADETIĆ, @KNJIGAJSE

Dopustite li mu roman, Vodoriga će vas odvesti na nadnaravno putovanje kroz stoljeća dok bezimenom, suvremenom naratoru, koji je zadobio teške opekline po cijelome tijelu, prekrasna kiparica priča priču o ljubavi koja se između njih dogodila u srednjem vijeku. Nije naodmet reći kako se upoznaju u bolnici gdje nju liječe na odjelu psihijatrije, dok on planira samoubojstvo.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: Privatna arhiva, Kinga Cichewicz / Unsplash