5 knjiga koje bi trebala pročitati svaka žena

by | 23 srpnja, 2020

Idući put kada ćete se osjećati marginalizirano, obeshrabreno, diskriminirano ili jednostavno loše, možda je vrijeme da posegnete za literaturom koja će vam pružiti utjehu i dati vam povoda za razmišljanje.

Iako su žene danas hrabrije nego ikada, situacija još uvijek nije idealna, a neće ni biti dok svi ne osvijestimo jedne od glavnih problema današnjeg društva. Sve dok žene ne budu bile potpuno ravnopravne, podržavale se međusobno i bile educirane o problemima koji nam se događaju, ali smo na njih toliko navikle da ih više ni ne primjećujemo, do promjene neće dolaziti. Kako bismo potaknuli dozu hrabrosti i samopoštovanja u vama, u nastavku vam donosimo 5 knjiga koje bi svaka žena trebala pročitati.

Sylvia Plath: Stakleno zvono
Ovo remek-djelo ženske književnosti iz 1963. godine, bogato crnim humorom, prati neuobičajeno depresivnu djevojku koja se suočava s nepravednostima sustava u kojem živi, nemilosrdnim akademskim svijetom i vlastitim mentalnim zdravljem. Vrlo se lako može prebaciti i u današnje vrijeme.

Simone de Beauvoir: Drugi spol
Ovo je knjiga koja će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena davne 1949. kada je, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena (nešto što se događa i danas). Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz povijest, o izazovima braka i majčinstva te o mogućnosti da žena sama bira hoće li ili neće postati majka i supruga, o seksualnosti, djevičanstvu, o ženskom radu, o književnim ženskim likovima i mnogim drugim temama autorica nastoji prodrijeti u žensku srž, a sve to ovija u filozofski pravac egzistencijalizma.

Toni Morrison: Oko savršeno modro
Knjiga koja na neki način upozorava na sve ono što će se dogoditi u narednih 40-ak godina (napisana je 1970.), progovara o standardima ljepote koji su se uvukli u društvo. Naime, glavna je junakinja Afroamerikanka opsjednuta onim što smatramo standardnom ljepotom – ravnom svijetlom kosom i plavim očima. Iako je Morrison već tada pokušala upozoriti na negativne posljedice postojanja takvih standarda, fetišizacija je ljepote s Instagramom doživjela neviđene razmjere.

Đurđa Knežević: Feminizam i kako ga steći
Šećer na kraju je vodič kroz feminizam hrvatske autorice i istaknute aktivistice. Knjiga nas uči o samopoštovanju, na nimalo agresivan i nametljiv način. Ona bez ustručavanja opisuje što žene u Hrvatskoj proživljavaju na dnevnoj bazi – u školi, na poslu, na ulici i ono najgore, kod kuće. Ako mislite da je rodna nejednakost problem koji vas zaobilazi, potreban vam je hitan povratak u stvarnost. Jedna je od najvažnijih teza ove knjige upravo to da su nejednakost i nepravednost toliko utkane u našu tradiciju da ih ni ne primjećujemo.

Roxane Gay: Glad: Memoari o (mom) tijelu
Ova je knjiga divan i intiman pogled na vlastito iskustvo o pogledu na tijelo, kilažu, hranu i glad, fizičku i emotivnu, ova dirljiva knjiga koja tjera na razmišljanje natjerat će vas da razmišljate izvan svog tijela i propitkujete što točno znači biti velika žena u društvu koje cijeni mršavost iznad svega. Svakako štivo koje morate pročitati.

Foto: Unsplash