Što boja vašeg urina govori o vašem zdravlju i kad se trebate zabrinuti

by | 2 studenoga, 2020

Zdravlje mokraćnog sustava vjerojatno vam nije prvo na listi kad razmišljate ili govorite o zdravlju, no promjena boje urina, čudan miris i promjena učestalosti mokrenja uvijek su razlog za brigu.

Iako nikad nije loša stvar otići provjeriti sa stručnjacima je li sve u redu, morate znati da neke poprilično čudne pojave mogu biti posljedica lijekova ili konzumacija neke hrane. Boja urina varira između prozirne pa sve do smeđe. U nastavku saznajte što koja boja urina znači za vaše zdravlje.

Proziran urin

Ako ste mislili da je proziran urin znak dobrog zdravlja, moramo vam napomenuti da to nije tako. Iako većina ljudi smatra da je zdravo piti što više vode, to nije uvijek istina. Ako vam urin nema boju, to je znak da ste unijeli previše vode u organizam i da trebate prestati piti vodu dok ne osjetite žeđ.

Svjetložuti urin

Ako je boja vašeg urina svjetložuta, znak je to da je sve potpuno normalno te da ne pijete ni previše, a ni premalo tekućina. U tom slučaju, nastavite činiti sve što ste činili do sada.

Tamnožuti urin

Tamnije žuta boja urina najčešće se javlja nakon spavanja koje je trajalo duže od osam sati. Isto tako, urin vam može biti tamnožute boje i tijekom dana. To je jasan znak da ste dehidrirali i da morate popiti vode.

Narančasti urin

Narančasta boja urina najčešće je znak da imate urinarnu infekciju. U tom će slučaju vaši odlasci na toalet biti češći i popraćeni bolom i peckanjem. Narančasti urin može se javiti i od konzumacije određenih lijekova te vitamina poput B12 ili C. Ako nisu u pitanju lijekovi, javite se liječniku kako biste dobili terapiju za infekciju.

Zeleni urin

Zelena boja može se javiti od određenih vitamina te od zelene boje za hranu. Boja bi trebala biti baš svijetlo zelena. Ako osjetite da nešto ipak nije u redu te ako ne pijete nikakve vitamine, a boja je i dalje zelena, obratite se stručnjaku.

Ružičasti, smeđi ili crveni urin

Ako niste pojeli puno cikle prije nego ste primijetili ružičasti ili crveni urin te ako nemate menstruaciju, znak je to da imate krvi u njemu. To je potpuno nenormalno i ukazuje na ozbiljne bolesti. U takvim se trenucima morate javiti liječniku. Smeđa boja urina najčešće ukazuje na bolesti jetre, bubrega, na krv ili na infekcije.

Foto: Giorgio Trovato/Unsplash