Stiže prvi dokumentarac o pandemiji virusa COVID-19 i izgleda kao nešto što trebamo pogledati

by | 5 travnja, 2021
film covid-19

Više od godinu dana prošlo je otkako je u naše živote ušao COVID-19. Premda mnogi imaju osjećaj kako se život polako vraća u normalu, nove statistike zaraženih koronavirusom pokazuju suprotno i ne daju puno nade.

Cijeli svijet i dalje je daleko od završetka borbe s koronavirusom, a upravo u jeku trećeg vala stiže i najava dokumentarnog filma koji tematizira upravo notornu 2020. godinu. Redatelj Matthew Heineman, svojedobno nominiran za Oscara, dobio je priliku ispričati priču o utjecaju pandemije na svijet u obliku dokumentarnog filma The First Wave. Film je nastao pod okriljem National Geographic Documentary Films, a svjetlo dana trebao bi ugledati ove godine. Film nas vodi u New York, užurbanu metropolu koju je koronavirus potpuno promijenio, a cilj je osigurati realističan prikaz medicinskih radnika koji su tijekom pandemije postali prva linija obrane. Također, film prikazuje i utjecaj koronavirusa na one najosjetljivije u društvu. (Pročitajte: Što sve trebate znati o utjecaju virusa COVID-19 na mentalno zdravlje)

“Osjećam veliku čast što imam priliku dokumentirati – kroz naše subjekte tijekom četiri strašna mjeseca – utjecaj ove pandemije. Natjerala nas je na to da preispitamo sve, krhkost naših života i način na koji živimo”, otkrio je Heineman za Variety, dodajući kako film istražuje sve ljudske aspekte – strah i hrabrost, rođenje i smrt te neizbježnu težinu traume, kako one koja je dugo u nama tako i one netom doživljene. (Pročitajte: Pravila ponašanja kojih se trebate držati nakon što primite cjepivo protiv virusa COVID-19)

Teaser filma The First Wave možete pogledati u nastavku.

Foto: YouTube screenshot