Ušli smo u treći val pandemije koronavirusa – što to znači?

by | 2 travnja, 2021

Već danima brojke zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj su sve veće i bilo je pitanje vremena kada će doći novi propisi.

No, osim propisa, ovaj treći val može biti svojevrsna prekretnica u onome što smo u posljednjih godinu dana navikli. Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit rekla je za Studio 4 kako strahuje od toga što će biti u narednim danima zbog sve gore kliničke slike pacijenata, a bolnice su sve punije, i to s mladim ljudima, od kojih većina ima britanski soj. Približavamo se situaciji od jeseni bez obzira na ljepše vrijeme. Naglasila je kako postoje i slučajevi obolijevanja osoba koje su primile prvu dozu cjepiva.

“Epidemiju može obuzdati samo procijepljenost, a Hrvatska je tu pri dnu Europske unije. Jedino što možemo napraviti jest da se vratimo ispravnom epidemiološkom ponašanju – nošenje maski, ne grupirati se ni na otvorenom”, rekla je.

Odjeli bolnica još jednom svoje odjele pretvaraju u COVID odjele i smrtni slučajevi postaju sve brojniji, a nestašica skupih lijekova koji su potrebni onkološkim i hematološkim bolesnicima događa se već na nekoliko strana. Terapija u nekim slučajevima nije mogla biti isporučena i liječnici moraju pacijentima priopćiti kako ne mogu dobiti lijek koji im je obećan.

Na današnjoj pressici Nacionalnog stožera rečeno je kako sve bolnice ulaze u punu pripremu.

“Ovih dana smo imali sastanak na kojem su bili svi ravnatelji zagrebačkih bolnica i odlučili smo se reaktivirati Dubravu i specijalnu bolnicu za plućna bolesti Zagreb. Vraćaju se u funkciju odjeli. Dogovorili smo da se krene na vrijeme”, odgovorio je Beroš. Dodao je da smo se u međuvremenu opskrbili dodatnim respiratorima.

“Arena je spremna, može se aktivirati za 24 sata”, dodao je Beroš.

Od 1. travnja uvedene su i nove mjere koje će biti aktualne do 15. travnja, a odnose se na sljedeće: zabrana treninga u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima te se privremeno zabranjuje i ograničava prelazak preko hrvatske granice. Naravno, vrlo je bitno da se još uvijek ne opuštamo, koliko god nam to bilo teško za psihu, te da poštujemo propise koji su aktualni cijelo vrijeme – maske, distanca i higijena.

Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, a moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju, uključujući i rusko i kinesko cjepivo, ili potvrdom o preboljenju bolesti koja će vrijediti 180 dana, kako je rekao na konferenciji za novinare voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Foto: Pexels