Stigao je odgovor na pitanje zbog čega bebe toliko plaču u avionima

by | 30 lipnja, 2020

Bilo da ste roditelj uplakane bebe ili nesretni putnik na istom letu, morate priznati da putovanje avionom u kojem beba plače nije nimalo zabavno iskustvo. Kako avion započne uzlijetanje ili slijetanje, beba osjeti strašnu senzaciju, uši joj se začepe i najčešće odmah počinje plakati.

Naravno, postoji puno razloga zbog kojih beba možda plače u avionu. Osjećaji nelagode, umor, glad, usamljenost, dosada, bijes i bol mogu dovesti do toga da beba zaplače. Međutim, postoji jednostavno usvojeno mišljenje da bebe i mala djeca posebno teško podnose tlak koji se stvara zbog visokog letenja. Otorinolaringolog Simon Baer istaknuo je da postoji fundamentalna razlika između bebinih ušiju i ušiju odraslih.

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih bebe plaču u avionu je to što im nije dobro razvijeno izjednačavanje tlaka u srednjem uhu. Eustahijeva cijev kod novorođenčadi nije razvijena kao kod odraslih osoba”, dr. Baer.

Zašto je Eustahijeva cijev važna? 

Eustahijeva cijev je kanal koji spaja srednje uho s nazofarinksom – ždrijelom i nosom. Ova cijev kontrolira tlak u srednjem uhu, čini da on postane jednak tlaku izvan tijela. Eustahijeva cijev je većinom vremena zatvorena, otvara se jedino za aktivnosti poput zijevanja, gutanja i žvakanja, što dopušta tlaku da prođe između srednjeg uha i nazofarinksa. Kad se atmosferski tlak brzo promijeni, dolazi do iznenadnog osjećaja blokade u uhu, većina odraslih zijeva ili guta kako bi otvorili cijev i izjednačili tlak u srednjem uhu”, kako prenosi Live Science.

Baer je dodao da je taj tlak posebno problematičan kada avion slijeće jer je izjednačavanje tlaka puno teže kada iz niskog atmosferskog tlaka ulazite u relativno viši tlak, što se događa kada se avion spušta i slijeće.

Iako se problem događa i pri uzlijetanju aviona, cijev funkcionira tako da se lakše izjednači iz visokog tlaka u niži, što se događa kada avion uzlijeće. Tlak je u modernim avionima do neke granice izjednačen, ali i dalje dolazi do značajnih promjena u tlakovima u avionu, od tlaka na zemlji do tlaka pri letenju na 9100 metara.

Postoje načini da umirite bebu

Postoje načini da pomognete bebama da prebrode ovaj osjećaj nelagode bez plača. Dobar način da uravnotežite tlak u srednjem uhu je takozvanim Valsalvinim manevrom. Ovaj manevar predstavlja isforsirani izdisaj pri zatvorenim ustima i nosom. Također, trebalo bi što više zijevati ili gutati. Svi ovi postupci jednostavni su za odrasle, ali kako bebi objasniti što treba napraviti?

Tri načina koja vam mogu pomoći da spriječite bebu da plače pri uzlijetanju i slijetanju je, da se uvjerite da je beba budna, da joj date bočicu, dudu ili da je podojite u tim trenucima. Ako vaša beba ima infekciju gornjeg respiratornog sustava, trebali biste izbjegavati letenje dok ono ne prođe.

Kako bi smirili roditelje, liječnici ističu da je kod beba ova bol privremena, da ne izazva trajne probleme i da će se najvjerojatnije smanjiti nakon nekoliko minuta kad se Eustahijeva cijev otvori i izjednači tlak na obje strane bubnjića.

IZVOR: INDEX.HR