STALNO OBJAVLJIVANJE SELFIJA je psihički poremećaj

by | 28 prosinca, 2017

https://www.instagram.com/p/BbHnaJtFAEP/?taken-by=kimkardashian

Selfitis – vjerojatno vam je jasno o čemu se radi: potrebi za stalnim objavljivanjem svojih fotografija na društvenim mrežama. Ako niste znali, to je službeno uvršteno na listu psihičkih poremećaja…

Vjerojatno ne postoji osoba u vašoj okolini koja ne zna što je selfie i koja nije napravila barem jedan. Psiholozi smatraju da se situacija sa selfijima otela kontroli i prerasla u psihičku dijagnozu koju su nazvali selfitis.

Kažu, postoje tri vrste selfitisa – ograničeniakutni kronični.

Ograničeni selfitis podrazumijeva fotografiranje sebe nekoliko puta dnevno, ali ne i objavljivanje na društvenim mrežama.

Akutni selfitis uključuje i objavljivanje na mrežama, a kronični znači objavljivanje šest ili više selfija dnevno.

Pojam selfitis prvi je put spomenut 2014. u novinskom članku u kojem je predloženo da američko psihijatrijsko udruženje uvrsti seflfitis u psihičke poremećaje.

Nakon što je ispitano 400 osoba i formirana skala ponašanja prilikom fotografiranja selfija (uključivala je kategorije samopouzdanje, traženje pažnje i društveno nadmetanje), psiholozi su došli do zaključka da doista postoji u društvu ova vrsta poremećaja.

“Kao i kod ovisnosti o internetu, selfitis, odnosno ovisnost o selfijima je počela također kao zabava, no pretvorila se je u poremećaj”, stoji u “Međunarodnom časopisu za mentalno zdravlje i ovisnosti”.

https://www.instagram.com/p/BX_Wca2F0Pz/?taken-by=kimkardashian

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR