Spriječiti nadutost u trbuhu možete na vrlo jednostavne načine

by | 22 kolovoza, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Nadimanje trbuha je česta pojava, ali i vrlo neugodna. Posljedice mogu biti različite, uključujući zadržavanje tekućine i jake plinove, što se obično može riješiti prirodnim lijekovima i promjenom u načinu života.

Zadržavanje tekućine može biti posljedica uzimanja velike količine soli. Mnoga industrijski proizvedena jela sadrže mnogo soli i drugih izvora natrija, pa zato uvijek pročitajte etiketu sa sastojcima jela. Smanjite uzimanje natrija na sljedeće načine:

Izbjegavajte mesne prerađevine kao (što su slanina, šunka, kobasice i usoljena govedina), kockice juhe, ekstrate kvasca, slane štapiće i slična jela.
Kupujte hranu s niskim sadržajem soli. Potražite kruh, žitarice, konzervirano i zamrznuto povrće, maslac i razne namaze, umake i juhe s niskim sadržajem soli.

Nemojte kuhati povrće u slanoj vodi. Nemojte dodavati sol ili druge proizvode na bazi natrija kad kuhate kod kuće.

Jedite manje obroke više puta na dan. Svaki zalogaj dobro prožvačite i pazite da ne govorite dok jedete. Jaki enzimi u ustima pomažu probavi.

Izbjegavajte gazirane napitke. Nemojte piti za vrijeme obroka. Tekućina razrjeđuje želučanu kiselinu i enzime, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje tad pojedete fermentirati će i  proizvesti plinove.

Izbjegavajte jela s puno škroba poput tjestenine i krumpira, u istom obroku u kojem jedete bjelančevine ili voće.

Izbjegavajte veće količine mahunarki, mesne hrane, i sirovog voća i povrća jer mogu povećati količinu plinova u crijevima.

Smanjite količinu vlakana koju uzimate, osobito onih netopivih poput žitne posije.

Jedan dan jedite samo rendane jabuke ili pire od jabuka i pijte samo mineralnu vodu ili čaj od mente. Sljedećeg dana dodajte malo juhe od povrća ili povrća kuhanog na pari za ručak i večeru, a tijekom sljedeća dva dana riža i jogurt. Poslije toga nastavite s normalno zdravom prehranom.