Špikana junetina u umaku od bijelog vina

by | 1 srpnja, 2013

Sastojci:

  • 1 kg junetine od buta u komadu
  • 6 češnja češnjaka
  • 3 kisela krastavca
  • 3 mrkve
  • 2 glavice luka
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1/4 celera
  • 1 kašika senfa
  • 500 g njoka
  • 5 žlica ulja
  • 1,5 l juneće juhe
  • mješavina začina, papar

Priprema:

1. Češnjak, kisele krastavce, mrkvu i celer narezati na štapiće, a luk na krupnije komade.
2. Tankim nožem izdubiti junetinu na više mjesta pa je špikati štapićima mrkve, kiselih krastavaca, celera i češnjaka. Zatim meso uvezati kuhinjskim koncem da zadrži željeni oblik i premazati ga senfom.
3. Pripremljeno meso popržiti sa svih strana na vrućem ulju. Dodati luk i povrće preostalo od špikanja, doliti juneću juhu i bijelim vinom pa začiniti po želji. Pirjati na umjerenoj temperaturi dok meso ne omekša, a tekućina napola ne ispari.
4. Pirjano meso izvaditi iz umaka i ostaviti da se ohladi te ga narezati na komade debljine 1 cm.
5. Povrće zajedno s umakom u kojem se pirjalo izmiksati i vratiti u posudu. Potom dodati komade mesa i sve kratko propirjati.
6. Njoke skuhati u slanoj vodi i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: Dobra hrana