Spavanjem na trbuhu možete imati puno problema

by | 2 veljače, 2020

Znanstvenici se slažu da je spavanje na trbuhu loše jer može prouzročiti bolove u vratu, leđima i ramenima, ali i glavobolje.

Kad spavate na trbuhu, morate okrenuti glavu na jednu stranu kako biste mogli disati, zbog čega je vrat cijelu noć u neprirodnom položaju. Zbog toga je smanjen protok krvi u glavu i vrat, što može prouzročiti bolove.

Ako baš morate spavati na trbuhu, nabavite jastuk s rupom u sredini izrađen posebno za takvu namjenu, savjetuju njemački liječnici. To će vam omogućiti pravilnije disanje i ispravan položaj vrata.

Spavanje na trbuhu uzrokuje pritisak na kralježnicu i ne dopušta pravilno poravnanje ligamenata, mišića, kostiju i zglobova. Istodobno se stvara pritisak na prsa što također može izazvati nelagodu i bol.

Ako se probudite ukočeni, bolna vrata ili s oštrom boli u leđima, trncima u nogama ili u stopalima, spavanje na trbuhu moguć je krivac.

Ti se bolovi mogu ublažiti smještanjem jastuka pod trbuh, no u tom bi slučaju jastuk morao biti dovoljno “debeo” da kralježnica ostane u neutralnom položaju.

Spavanje na trbuhu ili na desnoj strani može izazvati gastroezofagealni refluks (GERD) ili ga pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca stignu do jednjaka.

Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Spavanje na jednoj strani lica neizbježno je kad spavate na trbuhu. Studije su pokazale da pritisak na jastuk s vremenom može utjecati na stvaranje dubljih bora i prištića na licu. Jastučnice su poput spužve za preparate za njegu kose i kože.

Najbolji položaj za spavanje jest na leđima, kako zaključuju njemački stručnjaci, te dodaju da je položaj spavanja na boku srednje prihvatljiva varijanta.

Foto: Unsplash

izvor: 24sata.hr