Spavanje u istom krevetu s djetetom pozitivno utječe na njegov razvoj

by | 21 siječnja, 2020

Privrženo roditeljstvo način je odgajanja djece i novorođenčadi u kojem roditelj stvara posebnu vezu sa svojom djecom, ali ne slažu se svi s njime, kako piše Mirror. No, novo istraživanje pokazalo je da takav pristup roditelja ima pozitivan utjecaj mentalno i fizičko stanje djeteta, a i roditelja.

Ovo događanje uključuje spavanje u istom krevetu ili sobi, odgovaranje na svaki plač, za razliku od puštanja da se dijete samo smiri, i fizičku prisutnost koja se izražava grljenjem. Dokazano je da i roditelji i djeca imaju pozitivne posljedice ove vrtse odgoja. Roditelji su sretniji i imaju manje rasprava, a i postanu bolji roditelji. Također, stvaraju i poseban odnos sa svojom djecom koji se razvija kroz godine. Djeca uslijed toga imaju nižu razinu stresa, puno manje plaču, više su privrženi svojim roditeljima te imaju veću razinu empatije. Sve te emocije pomažu djeci da u budućnost bolje ovladaju svojim osjećajima, a i bolje se privikavaju na nove ljude.

Dok neki govore da se ne slažu s ovakvim pristupom jer djeca postanu previše ovisna o roditeljima, drugi ga hvale i govore kako im dijete puno manje plače nego prije. Iako ovaj način roditeljstva pozitivno utječe na roditelje i djecu, na samim roditeljima je da odluče je li ovo ispravno za njih i njihovo novorođenče.

IZVOR: VECERNJI.HR