Sokovi su prošlost: Hollywood “luduje” za juhama koje tope kilograme

by | 29 siječnja, 2016

Početak godine je idealno vrijeme za detoksikaciju, kaže Gwyneth Paltrow. Ona je zbog toga na svojoj stranici posvećenoj zdravoj prehrani objavila popis namirnica koje treba jesti ako se želite riješiti viška kilogram i toksina, a glavne zvijezde su – juhe!

Pumpkin soup puree with spices on a wooden table

Za razliku od prošle godine, kada su zeleni sokići bili favorit zvijezda, sada se sve više ljdpotica okreće juhama koje se lako priremaju i prepune su antioksidanasa.

Sokovi polako padaju u zaborav, a na njihovo mjesto dolaze sve kreativnije, raznobojnije i zdravije juhe. Ali, imajte u vidu da ovdje nije riječ o pilećoj juhi kakvu je radila vaša baka, već o potageima od povrća koji ne samo da će vas sjajno zasititi, već se i pripremaju dvostruko jednostavnije i brže od klasičnih juha.

Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Millie Mackintosh i brojne druge slavne ljepotice kunu se u čarobnu moć ovih “bućkalica”, a zvijezda “Iron Mana” podijelila je svoja dva omiljena recepta.

Juha od bundeve

Sastojci:
– 1 srednja bundeva, očišćena
– 2 žlice maslinovog ulja
– 2 žlice kokosovog ulja
– 1 veća glavica luka, nasjeckana
– 2 češnja češnjaka, nasjeckana
– 2 žlice narezanog đumbira
– 1 žličica kima
– 1/2 žličice korijandra
– 3 šalice obične pileće juhe

Priprema:
– Očišćenu bundevu začinite solju i paprom, na svaku polovicu stavite po žlicu maslinovog ulja pa pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 35 minuta – trebaju skroz omekšati.
– U međuvremenu, na kokosovom ujlu dobro ispirjajte luk (oko 15 minuta) pa zatim dodajte češnjak, đumbir i sve preostale začine.
– Pirjajte par minuta, čisto da se svi okusi pomiješaju, pa onda dodajte juhu i posolite po želji.
– Kuhajte sve dok se bundeva ne ispeče, a onda meso od bundeve ubacite u lonac s juhom i kuhajte još 10 minuta.

Zelena juha od poriluka i celera

Sastojci:
– 2 srednja poriluka (samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi)
– 2 žlice maslinovog ulja
– sol
– 3 češnja češnjaka
– 1 žličica majčine dušice
– 1 srednji korijen celera (očišćen i narezan)
– 2 1/2 šalice klasične juhe
– 2 žlice limunovog soka

Priprema:
– Poriluk očistite, operite i narežite, pa ga pirjajte oko 10 minuta na maslinovom ulju.
– Dodajte češnjak i majčinu dušicu, sve posolite i pirjajte još oko tri minute.
– Zatim dodajte narezan korijen celera i papar, pirjajte još malo pa dolijte juhu.
– Kuhajte sve oko 20 minuta. Celer bi trebao biti potpuno mekan.
– Kada je skuhan, sve stavite u blender.
– Na kraju začinite limunovim sokom.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock