Sok za kojim luduje Hollywood: Topi kilograme i jača imunitet

by | 25 studenoga, 2015

Za ovim sokom luduje Hollywood, jer on topi kilograme i jača imunitet – a lako ga možete sami napraviti.

naslovna-25

Zeleni sokovi već su nekoliko godina pravi hit u svijetu, a sve češće se o njima priča i kod nas. Iako zbog boje izgledaju pomalo gadno, istina je da ovi sokići zapravo imaju jako ugodan okus ako se pravilno naprave i imaju bezbroj pozitivnih učinaka – od kojih je topljenje masnih naslaga vjerojatno najpopularniji.

Gotovo da nema poznate ličnosti koja ne pije zeleni sok, a većina njih za svoju vitku liniju “krivi” upravo ovaj specijalitet. Riječ je o sokovima koji se rade mahom od voća, ali se dodaje par listova neke zelene lisnate biljke.

Na taj način dobiva se zelena boja, ali zeleno povrće nema jak okus dok je svježe, pa sok i dalje ima okus po onom voću koje ste stavili.

Ovakvi sokovi posebno se savjetuju ljudima koji imaju problema s viškom kilograma, povišenim kolesterolom ili manjkom energije, ali i onima koji su slabokrvni – s obzirom na to da zeleno povrće sadrži puno željeza.

Zeleno lisnato povrće već dugo se svrstava u “supernamirnice” zato što ne sadrži puno kalorija, a ima pregršt korisnih hranjivih tvari. Nažalost, dobar dio tih tvari uništava se prilikom kuhanja, po je najzdravije kada se jede svježe. Međutim, rijetko tko zaista voli jesti kelj u obliku salate.

Zato je optimalno rješenje raditi sokove, u kojima se ni ne osjeća okus povrća.

Jedan od najpopularnijih recepata dolazi nam od holivudske kraljice zdrave hrane, Gwyneth Paltrow. Ona savjetuje da, ako imate višak kilograma, zeleno povrće kombinirate s citrusima. Oni odlično prikrivaju okus kelja, blitve ili špinata, a pritom su sjajni za detoksikaciju.

Potrebno je:
– 5 većih listova kelja, očišćenih
– 1 cijeli limun, oguljen
– 1 veća jabuka, očišćena i nasjeckana
– oko 2,5 cm svježeg đumbira
– nekoliko listova svježe metvice

Priprema:
– Sve sastojke stavite u blender i dolijte oko 120 ml hladne vode. Prvo pulsirajte dok se sve ne samelje, a onda pustite par minuta da se sve stopi kao sok. Probajte – vidjet ćete da ima okus kao običan voćni sok.

Ovakav sok može vam biti užina, ali može vam i zamijeniti doručak – što je posebno dobro za one ljude koji ne vole jesti ujutro, a znaju da moraju nešto pojesti jer je to dobro za metabolizam.

Itvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock, Splash News