Sok od rajčice: Osvježavajući zaštitnik organizma

by | 2 lipnja, 2013

Rajčica je bogata vitaminima C, B i K, kao i mineralnim solima (kalija, natrija, magnezija, kalcija, željeza) i svakako spada u zdravu hranu. Osim toga što se lijepo uklapa kao dekoracija i salata uz gotovo sva kuhana jela, rajčica je vrlo korisna biljka koju treba uvrstiti u prehranu i, ako je potrebno, kao prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe. Sok od rajčice može poboljšati vaše zdravlje na nekoliko načina.

sok od paradajza1

Likopen, koji se nalazi u rajčici, pruža zaštitu od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava cjelokupno stanje organizma. Posebno je značajna u prevenciji malignih bolesti i može spriječiti pojavu raka želuca, debelog crijeva, prostate i grlića maternice.

Ljekovita svojstva soka od rajčica ogledaju se u tome da regulira metabolizam, jača otpornost i izbacuje višak tekućine iz organizma, snižava krvni tlak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku, regulira probavu, pozitivno djeluje na bolesti jetre, gušterače i protiv reume.

Sok od rajčica treba koristiti i kod premorenosti, jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno tijelo oslobađa od neugodnih mirisa. Također je dobar prirodni lijek protiv prijevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti mokraćnih organa.

Znanstvena istraživanja pokazuju da sok od rajčica sprječava trombozu, pogotovo kod osoba s dijabetesom tipa 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba, a ova pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se uporaba soka od rajčica, samo što pritom treba i umanjiti unos natrija.

Srčani bolesnici bi, iz istog razloga, trebali konzumirati sok od rajčica, kao i zbog visokog sadržaja kalija. Osim toga, ovaj napitak smanjuje loš kolesterol i ujedno umanjuje opasnost od njegovog taloženja na krvnim žilama.

Sok od rajčica potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad gušterače, pa je koristan i osobama koje pate od anemije i opet dijabetičarima. Regulira rad jetre i žuči, a u vrućim ljetnim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam.

Kada se sok od rajčica upotrebljava kao lijek, potrebno je dnevno piti najmanje 2 dl svježe pripremljenog napitka. Ako je liječenje anemije u pitanju ili nagli gubitak krvi, potrebno je povećati dnevnu dozu soka.

Osim soka, rajčica pripremljena kao salata, juha ili drugačiji oblik dodatku jelima imat će pozitivan učinak na organizam. Izuzetak je zelena rajčica, koja nije dobra i treba ju izbjegavati.

Izvor: kodren.com