Smetnje u probavnim i dišnim putovima možete liječiti ovom biljkom

by | 21 studenoga, 2020

Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao anis.

Komorač, koromač ili morač… kako god je nazivali, ovu biljku vrijedi upoznati te uključiti u redovitu prehranu ili čajne mješavine.

Duž cijele jadranske obale komorač često beru i priređuju od njega različita aromatična jela.

Miješaju ga najčešće s drugom zeleni, za salate, umake i variva. Jako aromatični plodovi služe kao začin u kuhinji, a često i za kruh umjesto kima. Rabe se i u medicini u obliku različitih čajeva. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se jede svjež, u salati ili pirjan kao ukusno povrće.

Kao ljekovitu biljku ponajviše ga koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkad i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti. Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao anis. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa.

Komorač se smatra najboljim biljnim lijekom u dječjoj medicini. U ljekarnama se mogu nabaviti pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod anisa. Kod probavnih tegoba manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove i stabilizira bakterijsku floru crijeva.

Kod upale očiju pomažu oblozi od čaja od komorača

Vatu ili tkaninu namočimo u topli čaj, stavimo preko zatvorenih očiju i pokrijemo suhom krpom da se ne ohlade. Još je bolje držati zatvorene oči iznad pare komoračeva čaja. Pritom se trebamo pokriti ručnikom ili plahtom i tako ostati 20 minuta. Ovo osobito pomaže kod upala izazvanih iritacijom.

Čaj od komorača vrlo je ukusan uz dodatak mlijeka

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljamo po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije dva do tri puta na dan. Umjesto vodom, možemo ga napraviti koristeći mlijeko te zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa također ga koristimo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels