Proglašeno je najbolje turističko selo na svijetu, posjetite ga putem do mora!

by | 5 studenoga, 2023
slunj turističko selo

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila je Slunj na listu najboljih turističkih sela u svijetu kao izvanrednu ruralnu turističku destinaciju s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, predanošću očuvanju vrijednosti temeljenih na zajednici i jasnom predanošću inovacijama i održivosti u ekonomskim, društvenim i ekološkim dimenzijama. 

UN-ova Svjetska turistička organizacije i ove je godine dodijelila prestižna priznanja ruralnim destinacijama koje su se istaknule u promicanju održivog turizma putem svoje inicijative Best Tourism Villages 2023.

Priznanje se već treću godinu zaredom odaje ruralnim destinacijama koje su vodeće u očuvanju okoliša, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti i tradicija, a cilj inicijative jest ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice – stoji na web-stranici slunj-rastoke.hr.

Među gotovo 260 prijava odabrane su 54 destinacije iz cijelog svijeta, a dodatnih 20 destinacija pridružilo se Programu nadogranje te su sada dio mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a.

Put do priznanja Slunju išao je preko Ministarstva turizma i sporta RH, koje je putem poziva odabralo Slunj kao ovogodišnjeg predstavnika Hrvatske za nagradu Best Tourism Villages 2023.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slunj Rastoke (@slunj_rastoke)

Kao područje s manje od 15 000 stanovnika, slabe gustoće naseljenosti, očuvane kluturne i prirodne baštine, kojem je turizam glavni pokretač gospodarskog razovoja, Slunj je, na poziv Ministarstva turizma, ispunio prijavu te ga je Ministarstvo prijavilo na otvoreni poziv UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za Najbolja turistička sela svijeta 2023.

Glavni tajnik UNWTO-a, Zurab Pololikashvili, naglašava da turizam može biti moćna sila za inkluzivnost, osnaživanje lokalnih zajednica i raspodjelu koristi po regijama te da ova inicijativa odaje priznanje selima koja su iskoristila turizam kao katalizator za svoj razvoj i dobrobit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slunj Rastoke (@slunj_rastoke)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Slunj Rastoke (@slunj_rastoke)

Pročitajte: Slapovi Hrvatske koje morate vidjeti! 

Foto: Instagram, Balate Dorin iStock/Getty Images Plus via Getty Images