Posjetili smo Sloveniju i obišli najbolje wellness lokacije. Donosimo mjesta koja morate posjetiti

by | 27 prosinca, 2021
slovenija wellness spa

Turistička ponuda susjedne nam Slovenije zaista obiluje neviđenim ljepotama. Od Goriških brda na samoj granici na zapadu s Italijom i cijelom svijetu poznatim čuvenim i cijenjenim vinima, preko ljepota planinske Slovenije poput Koruške, Kranjske gore, Triglava, Pohorja i poznatih skijališta, pa sve do urbanih gradova sa značajnom kulturom baštinom te obilnom ponudom obiteljskih i seoskih domaćinstava, konoba s vrhunskom domaćom hranom, Slovenija je definitivno vrijedna posjeta.

Zahvaljujući turističkoj zajednici Slovenije i MGM Media optima – Best Press story, dobili smo priliku istražiti slovensku SPA i wellness ponudu te smo u četiri dana posjetili pet iznimnih wellnessa i termi. U nastavku otkrijte naše dojmove te pronađite ideje i preporuke za wellness odmor u Sloveniji.

Wellness odmor u Sloveniji

Na wellness turu po Sloveniji krenuli smo od Kostanjevice na Krki – Dolenjska Venecija, poznatog kao mjesto, tj. otok na rijeci okružen drvenim mostovima. Navečer je ovdje poseban doživljaj vožnja čamcima po rijeci i oko otoka. Uslijedio je posjet muzeju galeriji Kostanjevica na Krki koji se nalazi u romantičnom dvorcu, gdje nas je posebno oduševila postava Božidara Jakaca. U blizini se nalazi zamak Otočec, gdje se može pogledati vinski podrum i ručati u vrhunskom ambijentu. Ovaj jedini vodeni dvorac u Sloveniji za aktivno ili opušteno provođenje slobodnog vremena nudi jedinstven doživljaj srednjovjekovlja, a u blizini je i čuveni golf Otočec, gdje se igra golf s čak 18 rupa. Golf smo i sami isprobali, a zanimljivo jest što je tu igrao golf i američki predsjednik Donald Trump. Nakon šetnje romantičnim gradićem Novo Mesto došlo je vrijeme za posjet prvim termama.

slovenija wellness spa

 

Dolenjske toplice i wellness Balnea

slovenija wellness spa

U Dolenjskim toplicama i wellnessu Balnea iz prve ruke smo se uvjerili u učinkovitost termalne vode u ovom najstarijem lječilištu u Europi. Centar za opuštanje i ljepotu Balnea kraljevstvo je termalnih bazena, osvježavajućih kupelji, osnažujućih masaža i okrepljujućih sauna, a za unutrašnju ravnotežu provode i mindfulness programe i terapije meditacije.

slovenija wellness spa

Terme Olimia

slovenija wellness spa

Nakon odmora u Dolenjskim toplicama krenuli smo prema veličanstvenim Termama Olimia. Ponuda Termi Olimia oduševila nas je raznolikošću, jer za svakoga ima ponešto. Posebno su atraktivni programi za najmlađe, od malih beba i dojenčadi, pa sve do nešto starije djece. Tu je dječje simulacijsko kino, gong programi, širok izbor različitih vrsta sauna, razne masažne i opuštajuće tehnike u SPA centrima u wellnessu Orhidelia, Termalia, potom je zanimljiva potpuna filozofija selfnessa, termalni park Aqualuna… Nemojte propustiti ručak u poznatom restoranu Lipa, jedinom bezglutenskom restoranu u Sloveniji, koji nas je oduševio ponudom biranih jela i pića.

slovenija wellness spa

slovenija wellness spa

slovenija wellness spa

Terme Dobrna

slovenija wellness spa

Nakon Termi Olimia, spa i wellness turu nastavili smo u obližnjim Termama Dobrna, koje su suvremeno i dinamično lječilišno-turističko središte. Lječilište je smješteno uz vrlo staru i bogatu šumu i park pa je spoj prirodnih resursa i suvremene medicinske znanosti ono što ga svrstava u sam vrh slovenskog turizma. Tu smo imali priliku isprobati i masažu, ali i vrhunsku večeru s biranim specijalitetima i finom kapljicom u slijedovima.
Nakon uživanja u ovim termama, preporuka je istražiti Ptuj – najstariji slovenski grad, a prespavati možete u hotelu Mitra, lijepom gradskom boutique hotelu.

slovenija wellness spa

Terme Ptuj

Prije jutarnje šetnje posjetili smo još jedne terme – Terme Ptuj te grand hotel Primus u kojem smo razgledali njihovu vrhunsku ponudu wellnessa, biranih masaža, bazena, sauna… Ovaj wellness uređen je u starorimskom tonu, a posjetitelje potiču da se zdravom prehranom, aktivnim odmorom i wellness tretmanima vrate sebi te iznova uspostave unutrašnju ravnotežu. Zatim smo prošetali po romantičnom Ptuju i obišli rimske spomenike, kao i veličanstveni stari dvorac Ptujskoga grada s kojeg se pruža fantastičan pogled na crijepove srednjovjekovnih samostana, crkava i drugih znamenitosti. Nakon razgledavanja, vrijeme je bilo da okusimo nešto drukčije i sasvim novo – bio ručak u Michelinovom restoranu i Galeriji Okusov u Novo Celje, smještenom u baroknoj zgradi iz 18. stoljeća. Na samom ulazu doček pravi bogata vinska ponuda raznih etiketa, a restoran nudi vrhunski doživljaj izbora jela od pet, sedam ili čak devet slijedova.  Svaki slijed je pomno osmišljen od strane vrhunskih chefova, a svako jelo prati nova čaša vina.

slovenija wellness spa

slovenija wellness spa

slovenija wellness spa

Terme Zreče

slovenija wellness spa

Naše zadnje odredište u ovoj wellness turi bile su Terme Zreče, gdje smo odmah po dolasku isprobali bazene, wellness i saune bogate ponudom i sadržajem. “Izmoreni” od kupanja, jacuzzija i sauna, večer smo nastavili u hotelskom restoranuu  ugodnom društvu i razgovoru uz birana jela i vina. Sutradan smo imali priliku otići i iskušati poseban doživljaj – Pot med krošnjami u Pohorju, Rogla. Riječ je o jedinstvenom projektu usred šume, na vrhu Rogle, na nadmorskoj visini od 1517 metara, gdje je sagrađen toranj na koji se penje kružno. Penjući se, upoznali smo lokalna stabla i šumu od korijena pa do vrha krošanja, a na samom vrhu tornja pruža se veličanstven pogled na sve strane svijeta. Sam toranj ima i tobogan, stoga je i zgodan za obiteljske izlete s djecom.

slovenija wellness spa

Šuma je bila naše zadnje odredište na ovom četverodnevnom putovanju.  Okrijepljenog duha i tijela, nakon svih lijepih doživljaja vratili se kući, ali i obećali doći opet… Jer Slovenija na geografski malom prostoru nudi veliku i bogatu turističku ponudu, a potrebno je samo malo truda i vremena za istraživanje svih njezinih čari. Slogan I FEEL SLOVENIA zbilja opisuje ono što Slovenija nudi.

slovenija wellness spa

Tekst: Inana Grossi

Foto: Inana Grossi, PR