Šil kocke

by | 2 ožujka, 2013

Za kore:

  • 210 g maslaca
  • 210 g šećera u prahu
  • 11 jaja
  • 210 g mljevenih oljuštenih badema
  • 75 g čokolade
  • 11 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 3 žlice ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 2 žlice ruma

Za kremu:

  • 11 jaja
  • 210 g šećera
  • 75 g čokolade
  • 210 g maslaca

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 1 dl vode
  • 150 g šećera

Priprema:

Kore:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedan po jedan žumanjak. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
3. U umućenu smjesu od žumanjaka dodati šaum od bjelanjaka, mljevene bademe i mješavinu brašna i praška za pecivo pa polako promiješati.
4. Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim uliti u nju polovinu pripremljene smjese za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
5. Posebno pomiješati mlijeko i rum pa dobivenom mješavinom poprskati pečene kore.

Krema:

1. Pomiješati jaja i šećer te kuhati na pari uz neprestano miješanje da se zgusne.
2. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. U ohlađenu smjesu dodati omekšani maslac i umutiti mikserom.

Završni postupak:

1. Kore premazati pripremljenom kremom i naslagati jednu na drugu.
2. Preko gornje kreme preliti glazuru od čokolade (pomiješati čokoladu, vodu i šećer pa prokuhati).

Izvor: Dobra hrana