Šetnja je jedna od najboljih tjelesnih aktivnosti kojima se možete baviti za svoje zdravlje

by | 18 kolovoza, 2019

Šetnja je jednostavna i jeftina

Ne treba ni posebna oprema, ni podloga, ni prilika. Stoga izađite i prošećite obližnjim parkom jer je vani divno vrijeme. Osjećat ćete se bolje te vam predlažemo da iskoristite pauzu na poslu (makar ona bila 10 minuta) da biste prošetali. Zašto je dobro? Pogledajte sljedeća četiri razloga.

Odlična je za srce

Ako tijekom dana hodate 30 minuta, već ste znatno pomogli radu srca. Žene koje hodaju brže, oko 6,4 km na sat, i tako barem tri sata tjedno, imaju jednake koristi za srce kao i žene koje naporno vježbaju sat i pol tijekom tjedna.

Šetnja smanjuje rizik od nekih tumora

Postoje dokazi da hodanje i druge umjerene aktivnosti snižavaju rizik od raka. Žene koje vježbaju nakon menopauze imaju 30 posto manji rizik od razvoja raka dojke. Pripadnice ljepšeg spola, koje su bile aktivne tijekom cijelog života, imale su 42 posto manji rizik od obolijevanja nego one koje žive sjedilačkim stilom.

Jača imunitet

Ako uopće ne vježbate, povećava se rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, ali pretjerana aktivnost šteti imunitetu. Savršen kompromis je umjerena aktivnost poput hodanja, stoga obujte udobnu obuću i ravno u park!

Odlično je za mozak i psihu

Jasno je ipak da fizička aktivnost podiže raspoloženje te je liječnici preporučuju kod depresivnih stanja. Hodanje je odlično za ublažavanje stresa jer daleko bolje utječe na naše zdravlje nego jedna tableta za smirenje.