Šest namirnica koje trebate izbjegavati za doručak

by | 25 svibnja, 2014

Kvalitetan jutarnji obrok je ključan za vaše zdravlje, zato je izuzetno bitno koje namirnice birate za doručak. Ako ste od onih koji ne preskaču doručak, vama ne moramo napominjati: doručak je najvažniji obrok dana. Ali to ne znači da biste trebali pojesti bilo što, samo da bi se reklo da ste doručkovali.

doručak

Neke namirnice mogu djelovati prilično negativno i učiniti da se osjećate umorno, teško, iscrpljujuće, bez energije. I nije samo zbog toga bitno što konzumirate za doručak. Zdrav jutarnji obrok može smanjiti rizik od raznih bolesti, poput dijabetesa i raka.

Mi vam donosimo šest namirnica koje bi trebalo izbjegavati ujutro:

Slanina, šunka i kobasica
Veliki broj ljudi obožava doručkovati sendviče s navedenim mesnim prerađevinama nesvjesna da su te namirnice na listi 10 najvećih prehrambenih ubojica, jer uvećavaju rizik da obolite od raka. Znamo da volite meso, ali možda je vrijeme da promijenite svoj režim prehrane. Bar jutarnji.

Pahuljice
Nisu sve pahuljice iste. Veliki broj njih sadrži šećer i previše ugljikohidrata, a kada ih jedete, vaša razina šećera u krvi raste. Kako ne želite višak energije “potrošiti” već na početku dana, najbolje je da izaberete one pahuljice koje imaju celulozu i proteine.

Kryfne, peciva iz pekare i danska peciva
Ne samo da su napravljeni od bijelog brašna nego imaju i veliku dozu šećera, a to je najgori izbor za jutro, jer će vam rapidno povećati razinu šećera u krvi. A to znači da ćete ranije biti ponovno gladni + povećavate rizik od dijabetesa i viška kilograma. Uostalom, veliki broj znanstvenika je uvjeren da su šećer i karcinom povezani.

Kupovni sendviči
Većina kupovnih sendviča sadrži konzervanse i natrij. U ovom slučaju naša je preporuka da sami napravite svoj sendvič.

Voćni jogurti
Ovi jogurti imaju po nekoliko stotina kalorija i gotovo svi su sličnog okusa jer sadrže zaslađivače i kemikalije, pa je bolje da ih preskočite i izaberete običan jogurt.

Muffini
Spadaju u najkaloričniju hranu koju možete odabrati za doručak. Oni su mješavina bijelog brašna, ulja i šećera. Izbjegavati.

Izvor: elle.rs