Zašto dolazi do smanjenja seksualne želje u četrdesetima? Znanstvenici imaju odgovor

by | 20 veljače, 2024
seks u četrdesetima

Promjene koje pokreću menopauzu kod žena u 40-ima i 50-ima mogu dovesti do gubitka interesa za seks.

Stručnjaci kažu da sve slabiji nedostatak entuzijazma među plahtama među osobama određene dobi može biti posljedica hormonalnih promjena koje pogađaju oba partnera u isto vrijeme – nazvane “pauza u paru”.

Istodobno, mnogi muškarci slične dobi doživljavaju pad testosterona koji neki nazivaju “andropauza”. Znanstvenici sada tvrde da se učinci promjene hormona kod onih u srednjim godinama mogu “prijeći” s jednog partnera na drugog. Kažu da gubitak interesa i tjeskobe kod jednog partnera može imati negativan utjecaj na seksualni nagon drugog.

Oba partnera mogu oklijevati potražiti liječenje, što omogućuje simptomima da se “prelijevaju” s jednog na drugog.

Ovo je objavljeno nakon nedavnog istraživanja koje je pokazalo da su žene emocionalno i financijski u težoj situaciji od muškaraca nakon “sivog razvoda”, što je sve češće u zemljama s visokim standardom života.

Dr. Emmanuele Jannini, stručnjak za seksualnu terapiju sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu, naglasio je da seksualni problemi kod jednog partnera mogu negativno utjecati na seksualno zdravlje drugog.

“Rješavanje seksualnih potreba tijekom srednjih godina ne bi trebalo biti samo usmjereno na preživljavanje već i na postizanje zdravog starenja”, rekao je.

Studija također navodi primjer “pauze u paru gdje žena možda ne traži pomoć za bol tijekom seksa ako njezin partner ne liječi svoju erektilnu disfunkciju.

Osim toga, vanjski čimbenici poput stresa, depresije i umora mogu doprinijeti ovom fenomenu unutar veze.

Istraživači ističu da žena u menopauzi u svojim 50-ima, koja je u novoj vezi, može biti seksualno aktivnija od žene u svojim 30-ima koja je u braku već deset godina.

Dr. Jannini sugerira da bi “pauzu u paru” trebalo tretirati terapijom za parove te je treba prihvatiti kao razdoblje “prijelaza ili obnove” s ciljem promicanja zdravog seksualnog života.

Menopauza se obično javlja kod žena u dobi od 45 do 55 godina zbog smanjenja razine hormona, što može rezultirati simptomima poput tjeskobe, promjena raspoloženja, valova vrućine i mentalne zbrke.

Muškarci također mogu doživjeti smanjenje razine testosterona u srednjim godinama, što neki nazivaju “andropauzom” ili “manopauzom”. Međutim, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) napominje da su ti izrazi ograničeni jer testosteron opada postupno tijekom vremena, a ne naglo.

seks u četrdesetima

Pročitajte: Njega kože u menopauzi: šest zlatnih pravila njege kože iznad 50. godine 

Foto: simonapilolla iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels