Isprobajte “scent-scaping”, novi trend mirisne njege za koji niste znali da vam treba

by | 5 srpnja, 2023
'scent-scaping trend, mirisne svijeće relax

Mirisi i parfemi imaju poseban učinak na naš mozak tako što pozitivno utječu na naše raspoloženje. I kod kuće, okruživanje određenim mirisima može povući granice između područja u kojima radite i opuštate se da biste se postavili u pravo raspoloženje.

Upravo zato mogli biste isprobati scent-scaping, novi wellness trend koji će revolucionirati vašu svakodnevnu rutinu.

Što je scent-scaping?

Scent-scaping je novi trend u području mirisne njege koji je sve popularniji u posljednje vrijeme. Sastoji se od stvaranja okruženja i ambijenta koji su obogaćeni mirisima kako bi se potaknula određena atmosfera ili raspoloženje.

Ova praksa koristi mirisne elemente poput esencijalnih ulja, mirisnih svijeća, difuzora ili mirisnih sprejeva kako bi se stvorio željeni mirisni prostor.

Scent-scaping može se primijeniti na različite načine i u različitim kontekstima.

'scent-scaping trend, mirisne svijeće relax

Prednosti scent-scapinga su mnogobrojne. Mirisi mogu imati snažan utjecaj na vaše emocionalno stanje i dobrobit. Stvaranje mirisnog okruženja može pomoći u smanjenju stresa, poticanju raspoloženja, povećanju koncentracije ili poticanju osjećaja ugode. Također, mirisi mogu izazvati sjećanja i povezane osjećaje, stvarajući tako sentimentalnu vezu s prostorom ili iskustvom.

Prije nego što se upustite u scent-scaping, važno je odabrati mirise koji su prikladni za vaše preferencije i potrebe. Svaki miris ima svoje karakteristike i može izazvati različite reakcije kod ljudi. Neke popularne opcije uključuju lavandu za opuštanje, citrusne mirise za osvježenje ili vaniliju za stvaranje topline i udobnosti.

Ako već posjedujete više od jedne svijeće ili električni difuzor, sve što trebate učiniti je proširiti svoju kolekciju mirisa kako biste odabrali nešto što odgovara atmosferi svake sobe u vašem domu.

Prema Vickenu Arslanianu, wellness trend uređivanja mirisa izvorno se pojavio na društvenim mrežama tijekom pandemije, dok ste bili zatvoreni u svojim domovima bez jasnih granica između osobnog i poslovnog života. A sada sve dalje i sve više postaje popularan!

Mirisi definitivno imaju koristi za mentalno zdravlje, a osjetilo mirisa snažno je povezano s dijelovima mozga koji su odgovorni za pamćenje i emocije.

Dakle, mirisi imaju moć postići da se osjećate bolje i opuštenije.

To znači da možete koristiti osjetilo mirisa u svoju korist i povećati razinu udobnosti kada se želite opustiti, vježbati, usredotočiti i još puno toga.

'scent-scaping trend, mirisne svijeće relax

Foto: Pexels